2018: Kotimaisissa laskusuhdannetta
Tasaisen laadukkaan elokuvavuoden kärkipaikasta tiukka taisto
Film-O-Holicin toimituskunnan perinteikäs vuosiäänestys on harvoin tarjonnut järisyttäviä yllätyksiä vuoden parhaimpien elokuvien suhteen. Kärkisijat ovat lähes poikkeuksetta menneet huomiota saaneille ja palkituille elokuville, eikä vuosi 2018 muodostu poikkeukseksi. Taistelu kärjessä oli tällä kertaa kuitenkin poikkeuksellisen tiukkaa, mikä kertoo tasaisen laadukkaasta elokuvavuodesta, josta nousi esiin useita valioteoksia.
Vuosiäänestyksen ykkönen on monena vuonna ottanut lopulta melko selvän eron seuraaviin äänestyspisteiden noustessa usein omalle kymmenluvulleen. Tällä kertaa kärkinelikko mahtui kymmenen pisteen sisään ja erot olivat pienet. Ykkössija vaihteli äänestyksen aikana moneen kertaan ja kärjen lopullinen järjestys ratkesi kirjaimellisesti kalkkiviivoilla viimeisiä ääniä laskettaessa. Maaliviivalla Martin McDonaghin epäkorrektiksikin mainittu Three Billboards Outside Ebbing, Missouri jätti rinnan mitalla Luca Guadagninon Call Me by Your Namen toiseksi. Ennen loppusuoraa kärjessä vuorotelleet Paul Thomas Andersonin Phantom Thread ja Greta Gerwigin Lady Bird joutuivat lopulta taipumaan sijoille kolme ja neljä.
Jos jonkinlaista yllättäjää kärkisijoilta pitää hakea, Lady Birdia voisi sellaisena ehkä pitää, sillä näyttelijänä paremmin tunnettu Gerwig ei ohjaajana omaa vielä yhtä vakiintunutta asemaa kuin kärkinelikon muut tekijät. Lady Birdilla Gerwig on nyt lunastanut itselleen paikan seurattuna ohjaajana.
Tiukkaa oli myös kärkinelikon takana. Sean Bakerin The Florida Project hengitti koko ajan kärjen niskassa eikä Alfonso Cuarónin Roma jäänyt kovinkaan kauas taakse. Roman mukaan ottaminen vuosilistaukseen aiheutti pohdintaa, sillä tähän asti vuosiäänestykseen on kelpuutettu mukaan vain Suomessa virallisen teatteriensi-illan saaneet elokuvat. Roma sai virallisen ensi-iltansa Netflixissä, mutta elokuvaa kuitenkin esitettiin myös teattereissa, joten lopulta elokuva kelpuutettiin mukaan vuosilistaukseen. Elokuvien levityksessä on tapahtunut nopeasti isoja muutoksia, mikä johtaa jatkossa myös vuosiäänestyksen kriteerien muuttamiseen. Valkokangasensi-illan vaatimuksesta tullaan luopumaan.
Roman jälkeen oli aavistuksen jo eroa listalla seitsemänneksi yltäneeseen Joe Wrightin Synkimpään hetkeen, jonka kanssa lähes tasapisteisiin ylsi Aleksi Salmenperän Tyhjiö. Salmenperän mainion elokuvan nouseminen listalle ei ollut yllätys, yllättävää sen sijaan oli, että Tyhjiö näytti pitkään olevan ainoa kahdenkymmenen parhaan joukkoon nouseva kotimainen. Lopussa Teppo Airaksisen ohjaama Juice otti kuitenkin muutaman ison loikan ja nousi sijalle viisitoista. Hieno suoritus, kun ensi-iltakin oli vasta aivan vuoden lopussa.
Viime vuosina kotimaiset elokuvat ovat pärjänneet vuosilistauksessa kohtuullisesti. Vuoteen 2018 ei kuitenkaan osunut montakaan merkitykselliseksi miellettyä kotimaista, katsojatilastoissa usein juhlivat kotoiset yleisömenestykset eivät Film-O-Holicin listauksissa ole juuri huomiota saaneet. Kotimaisten saralla suurimpana yllätyksenä voisi pitää Virpi Suutarin Yrittäjät-dokumentin jäämistä top20:n ulkopuolelle. Aiemmin Suutarin elokuvia on listalle yltänyt, joten estetiikassaan ja sisällön rinnastuksissaan ohjaajan parhaimpiin töihin lukeutuvan dokumentin jäämistä vuosiäänestyksessä näin vähälle huomiolle voisi jopa hieman surkutella.
Kymmenen parhaimman elokuvan joukkoon mahtuivat vielä The Rider sekä eniten mielipiteitä jakanut, tärkeimmillä Oscareilla aateloitu Guillermo del Toron The Shape of Water. Siinä missä del Toron elokuva nousi osassa äänestyslistoja kärkisijoille, toisille elokuva oli vuoden pettymys. Vastaavia ristiriitaisen vastaanoton saaneita merkkiteoksia on mahtunut lähes joka vuodelle.
Kärkikymmenikön ulkopuolella erot ovat totutusti olleet minimaalisia. Niin tänäkin vuonna. Steve McQueenin Widows aloittaa ansaitusti jälkimmäisen kymmenikön, eikä Cannes-palkitun Shopliftersin nouseminen kannoille ole yllätys. Hienoa on myös veteraaninäyttelijä Harry Dean Stantonin jäähyväisiksi jääneen Luckyn nouseminen listalle. Listan häntäpään elokuvista nostettakoon vielä esiin Spike Leen Suomessa paljon huomiota saanut BlacKkKlansman, joka ei Golden Globe -palkintojen jaossa menestynyt suomalaisten odottamalla tavalla.
Silmiinpistävintä kahdenkymmenen parhaan listalla on, että tuoreen Golden Globe voittajan nimeä ei sieltä löydy. Suomessakin katsojatilastossa kolmanneksi noussut Bryan Singerin Queen-elokuva Bohemian Rhapsody ei jostain syystä tehnyt toimituskuntalaisiin riittävää vaikutusta vaikka muutamien äänestyslistoille elokuva nousikin. Se ei kuitenkaan riittänyt menestykseen tällä kertaa.
Vuosilistaus löytyy kokonaisuudessaan alta, kuten myös jokaisen äänestykseen osallistuneen oma listaus. Halutessaan jokainen äänestykseen osallistunut on voinut mainita myös vuoden pettymyksen. Kyseessä ei ole vuoden huonoimman elokuvan nimeäminen vaan elokuva, jonka on kokenut pettymykseksi – niitäkin viime vuoteen mahtui useiden hienojen elokuvien ja myönteisten elokuvakokemusten ohella.
Vuoden elokuvat 2018
1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
2. Call Me by Your Name
3. Phantom Thread
4. Lady Bird
5. The Florida Project
6. Roma
7. Synkin hetki
8. Tyhjiö
9. The Rider
10. The Shape of Water
11. Widows
12. Shoplifters – perhesalaisuuksia
13. Lucky
14. The Death of Stalin
15. Juice
16. Ensimmäisenä kuussa
17. A Star Is Born
18. BlacKkKlansman
19. Fantastinen nainen
20. I, Tonya
Kimmo Ahonen
1. Juice
Puolivaloilla katsotun elokuvavuoden ykköseksi nostan Juicen, joka ei ole paras elokuva, mutta sen loppukohtaus oli koskettavin.
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
3. Sicario 2: Soldado
4. Widows
5. BlacKkKlansman
Arttu Ala-Jokimäki
1. The Florida Project
Sean Bakerin elokuva lapsuudesta yhteiskunnan laitamilla on yhtä aikaa hurmaavan energinen ja aidosti liikuttava.
2. Call Me by Your Name
3. The Rider
4. Phantom Thread
5. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
6. The Shape of Water
7. I, Tonya
8. Fantastinen nainen
9. Hereditary – Pahan perintö
10. You Were Never Really Here
Pettymys
The Predator
Toimintakomedioistaan tunnettu ohjaaja Shane Black tekee totaalisen rimanalituksen omassa leipälajissaan.
Joonas Alanne
1. Call Me by Your Name
2. Phantom Thread
3. Rakkautta vailla
4. Widows
5. Ensimmäisenä kuussa
6. The Florida Project
7. Shape of Water
8. Spider-man: Kohti Hämähäkkiversumia
9. Tully
10. Overlord
Sampo Bergman
1. Lady Bird
Greta Gerwigin äidin ja tyttären kompleksiseen suhteeseen porautuva itsereflektiivinen kasvukertomus puhuu koskettavalla lämmöllä irtaantumisesta ja oman identiteetin löytämisestä.
2. BlackKklansman
3. The Florida Project
4. Phantom Thread
5. The Death of Stalin
6. Lucky
7. Tully
8. Fantastinen nainen
9. Rannalla
10. Coco
Outi Hakola
1. The Shape of Water
Elokuvan visuaalinen kauneus ja unenomainen tunnelma ovat vaikuttavia.
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
3. Synkin hetki
4. Bohemian Rhapsody
5. Ensimmäisenä kuussa
6. Jokainen haluaa jotain
7. A Star Is Born
8. Black Panther
9. Maija Poppasen paluu
10. Halloween
Heidi Horila
1. Call Me by Your Name
Luca Guadagninon upean vaivaton ja vihlova kuvaus ensirakkauksista.
2. Roma
3. The Florida Project
4. Phantom Thread
5. Valkohammas
6. Suspiria
Kimmo Hämäläinen
1. A Star Is Born
Uskomatonta, että saman aiheen jo neljäs filmatisointi voi olla näin tunteisiin vetoava ja syvällinen.
2. The Death of Stalin
3. Three Billboards Outside Ebbing Missouri
4. Synkin hetki
5. The Post
6. Hereditary – Pahan perintö
7. Creed II
8. BlacKkKlansman
9. Death Wish
10. Molly's Game
Pettymys
Megalodon
K12-ikäraja ja kiinalaisraha eivät pelasta monikulttuurisesti täydellisen tiimin taistelua muinaista hirviöhaita vastaan.
Jokke Ihalainen
1. Isle of Dogs
Wes Andersonin nerokas stop motion -animaatio on mitä häkellyttävin dystopia Japanista, joka julistaa koirat laittomiksi.
2. Shoplifters – Perhesalaisuuksia
3. The Shape of Water
4. Tyhjiö
5. Raja
6. Ihmisen osa
7. Synkin hetki
8. The Death of Stalin
9. Bohemian Rhapsody
10. Oma maa
Pettymys
The Happytime Murders
Muppettien murha, niin kirjaimellisesti kuin taiteellisestikin.
Janne Kahila
1. Synkin hetki
Gary Oldmanin nappisuoritus Sir Winston Churchillin roolissa Joe Wrightin ohjaamassa laadukkaassa historiallisessa brittidraamassa.
2. I, Tonya
3. The Post
4. Jokainen haluaa jotain
5. Ensimmäisenä kuussa
6. Mitä meistä puhutaan
7. Rannalla
8. 15:17 Pariisiin
9. A Star Is Born
10. Coco
Emmi Koivumäki
1. The Rider
Chloé Zhao on luonut The Riderissa rehevän maailman, joka elää runollisessa todellisuudessaan. Se hengittää luontevasti saaden Zhaon mestarillisen työn näyttämään vaivattomalta.
2. Lady Bird
3. Phantom Thread
4. Roma
5. The Florida Project
6. Shoplifters – Perhesalaisuuksia
7. Widows
8. Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia
9. Coco
10. Cold War
Jussi Lahtonen
1. Creed II
Isien synnit ja teot vuosikymmenten takaa oli vaikuttava teema vuoden vahvimman tunne-elämyksen aiheuttaneessa elokuvassa, joka jatkoi Rocky Balboan 42 vuoden mittaista valkokangastaivalta.
2. The Death of Stalin
3. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
4. Tottelemattomuus
5. Aquaman
6. Synkin hetki
7. Risto Reipas ja Nalle Puh
8. Jokainen haluaa jotain
9. 15:17 Pariisiin
10. BlacKkKlansman
Pettymys
The Shape of Water
Läpeensä laskelmoitu, rakenteeltaan kömpelö ja tökerön pikkutuhma voimaannuttamisfantasia. Olisi ollut aidosti rohkea fantasiaelokuva vasta, jos pääparin sukupuolet olisi vaihdettu keskenään.
Sakari Lehtonen
1. Lady Bird
Kovatasoisen elokuvavuoden runsaasta tarjonnasta Gerwigin koskettava, aito ja samaistuttava kasvukertomus teki suurimman vaikutuksen.
2. Call Me by Your Name
3. The Florida Project
4. Phantom Thread
5. Roma
6. Shoplifters - Perhesalaisuuksia
7. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
8. Tyhjiö
9. Rannalla
10. The Miseducation of Cameron Post
Tuomo Marttila
1. Lady Bird
Katsojan mukaansa tempaava ja kaikin puolin taidokkaasti tehty draamakomedia, joka viimeistään nostaa Greta Gerwigin tämän hetken kiinnostavimpien ohjaajien listalle.
2. Roma
3. Rakkautta vailla
4. Call Me by Your Name
5. You Were Never Really Here
6. Widows
7. Phantom Thread
8. Tyhjiö
9. Cold War
10. Lucky
Pettymys
The Shape of Water
Guillermo del Toron Oscar-voittaja on ulkoisesti tyylikäs kunnianosoitus Hollywoodille ja sen hirviöelokuville, mutta tarinaltaan ennalta arvattava ja hahmoiltaan mustavalkoinen, kuten elokuvaan päälleliimattu tanssikohtaus.
Pilvi Meriläinen
1. Juice
Ei mikään kiiltokuva.
2. Tyhjiö
3. The Guardian Angel
Niina Oisalo
1. Roma
Moniulotteinen ja visuaalisesti elämyksellinen teos, loistavat näyttelijät, tarina joka kouraisee.
2. The Rider
3. Fantastinen nainen
4. Cold War
5. Maija Poppasen paluu
Jesse Raatikainen
1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Hieno ja omaperäinen, rohkea ja ainutlaatuinen.
2. Synkin hetki
3. Call Me by Your Name
4. A Star Is Born
5. Bohemian Rhapsody
6. The Wife
7. Tyhjiö
8. BlackKklansman
9. Cold War
10. Phantom Thread
Pettymys
Venom
Hype ja rahkeet antoivat odottaa parempaa.
Lasse Rintakumpu
1. Widows
Steve McQueenin tiukka mutta tunteikas rikosdraama yhdistää The Wiren yhteiskunnallisuuden Scorsesen sähäkkyyteen.
2. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
3. Lucky
4. The Rider
5. Cold War
6. Phantom Thread
7. Lady Bird
8. Shoplifters – Perhasalaisuuksia
9. Sicario 2: Soldado
10. A Prayer Before Dawn
Juha Rosenqvist
1. Kääntöpiste
Simo Halisen osiensa summaa suurempi teos on viime vuoden kotimaisista täysin omassa sarjassaan.
2. Yrittäjä
3. Tyhjiö
4. Juice
5. Hölmö nuori sydän
Pettymys
Swingers
Puskafarssien ajan soisi Suomessa olevan jo ohi.
Pauliina Savola
1. The Shape of Water
Tummasävyinen Amélie-henkinen aikuisten satu, ilman liiallisista siirappia.
2. Shoplifters – Perhesalaisuuksia
3. Tyhjiö
4. I, Tonya
5. Lady Bird
6. Rannalla
7. Sorry to Bother You
8. Yrittäjä
9. Isle of Dogs
Lumi Tirronen
1. Lucky
Harry Dean Stantonin melankolisen hauska hyvästijättö ei ehkä ollut vuoden paras elokuva, mutta henkilökohtaisesti koskettavin.
2. Call Me by Your Name
3. Fantastinen nainen
4. Roma
5. The Rider
6. The Post
7. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
8. Whitney
9. Hereditary – Pahan perintö
Mikko Tirronen
1. Mission: Impossible – Fallout
Mission: Impossible – Fallout on monella tapaa höhlä mutta kuvakerronnassaan ja -suunnittelussaan oivaltava tavalla, jota harvat elokuvat tuntuvat edes yrittävän.
2. The Florida Project
3. Lady Bird
4. Ensimmäisenä kuussa
5. Phantom Thread
6. Avengers: Infinity War
7. Lucky
8. You Were Never Really Here
9. Raja
10. Call Me by Your Name
Seuraava:
Film-O-Holicin vuoden elokuvat 2019
Martin Scorsesen The Irishman nousi yllätyksettömästi vuoden 2019 elokuvaksi, mutta kakkossijalta löytyy yllätys.
Edellinen: Krzysztof Kieślowskin kymmenen elokuvaa
Kieślowskin elokuvat tarjoavat harvinaislaatuisen näkemyksen elämästä kaikkine kolhuineen ja ihmeineen.
Tällä viikolla
Uusimmat
- Carry-On dvd
- Kraven the Hunter ensi-ilta
- Taru sormusten herrasta: Rohirrimin sota ensi-ilta
- Greedy People dvd
- Amadeus – ohjaajan versio ensi-ilta
- Drive-Away Dolls dvd
- The Monk and the Gun ensi-ilta
- Arto Halonen ja Jälkeemme vedenpaisumus haastattelu
- Jälkeemme vedenpaisumus ensi-ilta
- Astrid Lindgrenin joulutarinoita ensi-ilta