Yhden hahmon elokuva

Chileläinen parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarista kisaava Fantastinen nainen käsittelee sukupuoli-identiteettiä ja transsukupuolisten kokemaa syrjintää. Sen päähenkilö Marina on transnainen, joka elää suhteessa itseään huomattavasti vanhemman miehen kanssa.

Una Mujer fantásticaOngelmat alkavat, kun mies yllättäen kuolee. Alkaa syrjintä ja Marinan uloskirjoittaminen miehen elämästä. Ex-vaimo ja lapset eivät halua Marinaa hautajaisiin, yhteiseen kotiin häntä ei voi jättää eikä koiraakaan saa hänelle antaa. Kaikki tämä rakentuu transsukupuolisia vastaan tunnettujen ennakkoluulojen ympärille, mikä vielä korostuu machossa latinokulttuurissa.

Tärkeitä asioita käsittelevät elokuvat käsittelevät aihettaan pahimmillaan niin karkeasti ja mustavalkoisesti, että se tuntuu katsojan mielestä saarnaavalta. Fantastinen nainen lähestyy tarinaansa yksilön ja selkeästi rajatun tapauksen kautta, minkä ansiosta elokuva ei unohda inhimillisyyttään. Marina ei ole täysin viaton tai täydellinen ihminen vaan moniulotteinen ja uskottava hahmo. Pääosassa nähtävä Daniela Vega kantaa elokuvaa harteillaan ja suoriutuu vaativasta tehtävästä hienosti. Hän onnistuu välittämään samaan aikaan sekä vahvuutta että herkkyyttä.

Una Mujer fantásticaSamaa ei voi sanoa muista hahmoista, sillä varsinkin miehen ex-vaimo ja poika kuvataan yksiulotteisina hirviöinä. Tämä voi johtua siitä, että Fantastinen nainen on kerrottu niin vahvasti kokijahahmonsa kautta, mikä hieman rasittaa elokuvan uskottavuutta.

Marinan transsukupuolisuuden avautuminen hienovaraisesti kerronnan edetessä on tarinan jännitteen punainen lanka. Ilman sitä Fantastinen nainen jäisi elokuvana mitäänsanomattomammaksi.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä