Pakkomielteistä rakennetut häkit

Mitä ihminen ei pysty selittämään, katsotaan taikuudeksi. 1900-luvulle tultaessa uudet keksinnöt toivat uusia mahdollisuuksia mitä säväyttävämpien illuusioiden esittämiseen. Taikurit tarttuivat uuden teknologian ja sen tuntemattomuuden luomaan tilaisuuteen tarjotakseen katsojille ennennäkemättömiä temppuja ja saadakseen osansa aikakautensa julkisuudesta.

Francois Duhamel - © Warner Bros.The Prestigessä kaksi nuorta ja lahjakasta taikuria ryhtyvät leikkimielisesti kilpailuun parhaan taikurin paikasta, mutta pian keinot toisen salaisuuksien paljastamiseksi muuttuvat yhä pirullisemmiksi. Vaikeutta toisen voittamiseen tuovat heidän luontaiset eronsa: Alfred Borden (Christian Bale) on illuusioilleen omistautunut ja luontaisesti lahjakas, kun taas Henry Angier (Hugh Jackman) hurmaa katsojansa karismaattisella esiintymisellään. Pakkomielteeksi muuttuva kilpailu estää miehiä näkemästä kokonaisuutta ja kun kerran on jäänyt koukkuun on kierrettä vaikea katkaista.

Päähenkilöt rinnastuvat taikurin apulaisina toimiviin lintuihin, jotka saavat paistatella kuuluisuudessa häkkinsä kaltereiden takaa. Bordenin ja Angierin tapauksessa häkki vain on henkinen ja itse rakennettu kateuden ja pakkomielteiden verkosta. Taikurit eivät kuitenkaan sulje menestyksen kultaamien häkkien ovia vain itsensä takana, vaan heidän edesottamuksensa kahlitsevat myös heidän lähellään eläviä ihmisiä.

Mementon ja Batman Begins -elokuvienkin ohjaajana tunnettu Christopher Nolan yhdistelee eri genrejen visuaalisia ilmeitä ja rakentaa tummaa kuvaa 1800-luvun lopusta. Kuvaus soluttaa katsojan varjojen sekä valon täyttämille kaduille ja teattereiden takahuoneisiin. Katsoja joutuu näin itse keskelle elokuvan illuusiota, kun itse tarina muuttuu katoamistempuksi.

Francois Duhamel - © Warner Bros.Christopher Priestin samannimiseen kirjaan perustuva The Prestige pyörittään todellisuuden ja valheen verkkoa verkkaaseen tahtiin, mutta kompastuu hieman omaan näppäryyteensä. Tarina ei pysty täysin ylläpitämään mystiikan verhoa, mikä on hienoinen pettymys. Muuten elokuva pysyy ohjaaja Nolanin varmassa otteessa vakuuttavan näyttelijäkaartin ansiosta. Hugh Jackman ansaitsee erikoismaininnan traagisen taiteilijan roolistaan, jossa hän saa esittää monipuolisia näyttelijäntaitojaan niin komiikan kuin draamankin saralla.

The Prestigen laadukasta työtä ei käy kieltäminen ja elokuvan monikerroksinen tarina kestää varmasti useammankin katselukerran. Kun pienimmilläkin yksityiskohdilla on merkityksensä pitää voimakastunnelmainen elokuva katsojansa tarkkaavaisina.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 9 henkilöä