Uneton poliisi uneliaassa tarinassa

Ohjaaja Christopher Nolan tuntuu olevan erityisen kiinnostunut mielensisäisistä erikoistiloista. Hän ansaitsi kannuksensa pari vuotta sitten tavallista kekseliäämmällä muistin - tai itse asiassa muistamattomuuden - sumeaa logiikkaa noudattaneella jännityselokuvallaan Memento (2000). Nyt vuorossa on insomnia, unettomuus. Mutta heti alkuun on jo todettava, että siinä missä edellinen elokuva tavoitti jotakin poikkeuksellista juuri äkkiväärän kerronnallisen muotonsa suhteen, Insomnia turvautuu perinteisiin ja ehkä hieman liiankin kierrätettyihin asetelmiin.

 © 2002 Warner Bros.Etsivät Will Dormer (Al Pacino) ja Hap Eckhart (Martin Donovan) on kutsuttu pieneen Alaskassa sijaitsevaan kylään selvittämään raakaa murhaa. Samaan aikaan heidän yhteistyötään hiertää sisäinen poliisitutkinta Dormerin vanhoista tutkimuksista. Tilannetta ei myöskään auta se, että näillä leveyspiireillä eletään yöttömän yön aikaa, joka tarkoittaa unettomuutta varsinkin Dormerille. Niinpä jahdatessaan murhasta epäiltyä hän ampuukin vahingossa oman parinsa ja yrittää vierittää syyn tuntemattoman murhaajan niskaan - joka sattuu näkemään mitä todella tapahtui. Pian alkaakin piinaava köydenveto kahden lain synkemmällä puolella liikkuvan miehen välillä.

Insomnia on uudelleenfilmatisointi norjalaisen Erik Skjoldbjaergin samannimisestä elokuvasta vuodelta 1997. Tarinan peruslähtökohdat tuntuvat olevan enemmän kuin kohdallaan sisältäen muutamia tutusta ja turvallisesta poikkeavia juonikoukkuja. Jostakin syystä Nolan kuitenkin jättää niiden parhaat puolet käyttämättä. Tuntuu melkein siltä kuin parhaat ideat olisi käytetty tyhjiin jo edellisessä elokuvassa eikä uusia täkyjä ole juurikaan siunaantunut. Elokuvassa mikään ei ole räikeästi vialla, mutta Insomniaa vaivaa persoonattomuus, liian verkkainen dramaturginen rakenne ja mekaaninen toteutus. Se on kuin kopion kopion kopio jostakin, joka joskus oli jotakin.

 © 2002 Warner Bros.Al Pacino näyttelee vaihteeksi tuttuakin tutummilla maneereillaan, joskin ehkä astetta tai kahta rauhallisemmin. Sen sijaan alaskalaista poliisia Ellie Burria esittävä Hilary Swank tekee takuuvarmaa työtä, ja tavallista älykkäämmän murhaajan roolia sovitteleva Robin Williamskin astuu kevyesti hupimiehen saappaittensa ulkopuolelle. Insomnia on hyvistä lähtökohdista ponnistava mutta valitettavasti puolitiehen jäävä lauantai-illan jännäri, joka ei juuri jaksa kiinnostaa saman illan laskuhumalaa pitemmälle. Pintapuolisin siinä on monet asiat kohdallaan, mutta eipä tuohon teflonpintaan juuri mitään ole sitten tarttunutkaan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä