Realistinen Lepakkomies-visio

Batmanin saagan alkutaipaleet kartoittava Batman Begins oli viime kesänä ilmestyessään elokuva, joka jakoi mielipiteet rajusti kahtia. Toiset tykkäsivät varauksettomasti, toiset eivät lainkaan. Dvd:n nopea julkaisu kertoo, että yleinen tunnelma oli vähintäänkin pettynyt. Edes Gotham City ei näyttänyt samalta kuin ennen, vaan oikealta suurkaupungilta. Ja kukapa nyt realismia lähtisi supersankarielokuvista hakemaan.

© 2005 Warner Bros.Mutta Christopher Nolanin visio on niin todenmakuinen kuin Batmanin voi kuvitella olevan. Lähinnä American Psykosta (2000) ja The Machinistista (2004) tuttu Christian Bale tekee Bruce Waynesta syyllisyydessään piehtaroivan idealistin, joka on valmis ties mihin hullutuksiin päästäkseen eroon huonosta olostaan. Asiaan kuuluu, että rikas poika matkustaa hakemaan oppia Tiibet-tyyppisestä, henkisestä ninja-ympäristöstä, jossa opettajana toimii Star Wars -viikset päälle unohtanut Liam Neeson Henri Ducard´na.

© 2005 Warner Bros.Brucen tietoinen muutos Batman-hahmoksi on kerrottu aluksi kronologinen rakenne rikkoen. Lipsahdus paatoksen puolelle vältetään käyttämällä hallitusti yksittäistä teemamusiikkia taustalla ja antamalla tilaa sekä puheaikaa sivuhenkilöille. Nolan näyttää, että Batman on konstruktio, johon päädytään yrityksen ja erehdyksen kautta. Ensimmäinen liitoyrityskin kirvoittaa armoitetulta komisario Gordonilta (Gary Oldman) repliikin "se oli vain joku hullu". Batmanin tarvikkeet eivät ilmaannu mistä sattuu, vaan Wayne Enterprisesin kokeellisten tiedeprojektien osastolta, jossa tutkijana nähdään jälleen yksi osaava näyttelijä, Morgan Freeman. Freeman ja Michael Cainen hovimestari Alfred vastaavat elokuvan kuivasta huumorista vanhojen herrojen pisteliäällä auktoriteetilla.

© 2005 Warner Bros.Elokuvan roolitus on puolittain onnistunut. Christian Bale tukijoukkoineen toimii lukuun ottamatta Katie Holmesin roolitulkintaa, joka näyttää samalta elokuvasta tai tv-sarjasta riippumatta. Aika laimeita ovat myös vastustajat, jotka tähän asti ovat olleet Batman-elokuvien suola. Gillian Murphylla ei riitä vielä taito olla pahaksi katkeroitunut Variksenpelätin ja Liam Neeson kärsii fyysisestä suorituksestaan huolimatta turhasta jäykkyydestä.

Vaikka Nolanin realistinen visio toimiikin, on se vertailussa aiempiin niin poikkeavalla tavalla tehty, että televisioruudusta tällaisen perinteisemmän draaman katsominen tuntuu oudolta. Myös juonen hetkittäinen haarautuminen häiritsee toisin kuin teatterissa. Batmaniin sisäänrakennettu synkeä alter ego -teema vaatii rinnalleen kärjistetyllä tavalla fantasiaa, mikä Batman Beginsissä ei ole itsestään selvä asia. On kuitenkin myönnettävä, että juuri sen vuoksi Batman Begins on poikkeuksellisen vahva elokuva ja kulkee ennakko-odotuksia vastaan olemalla realistinen fantasia. Sellaisena se on muutamista notkahduksistaan huolimatta pieni musta helmi sarjakuva- ja toimintaelokuvien lajityypissä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 12 henkilöä