Yksinkertaisesti monimutkaista

Työttömyyden tyhjiin kuivaama perätuppula jossakin syvässä lännessä. Jyväkauppias Hank (Bill Paxton), jyväkauppian katkeroitunut ja pihalla oleva veli Jacob (Billy Bob Thornton) sekä jälkimmäisen tyhmähkö kaveri, uratyötön ja -alkoholisti Lou (Brent Briscoe) löytävät pakkolaskun tehneestä lentokoneesta säkillisen riihikuivaa. Kiivaiden neuvottelujen jälkeen ahneus saa jälleen kerran vallan ja kolmikko päättää lopulta pistää vihreät parempiin taskuihin ja laativat yksinkertaisen suunnitelman: tieto kahisevasta on pidettävä mahdollisimman pienessä piirissä ja rahojen jako saa odottaa tilanteen rauhoittumista.

© 1998 Paramount PicturesYksinkertainen suunnitelma alkaa kuitenkin elää ja muuttuu pikapikaa solmuisemmaksi ja sotkuisemmaksi. Tapahtumien kulkuun näppinsä laittaa myös Hankin vaimo Sarah (Bridget Fonda), joka paljastaa todellisen pokerinaamansa "monopolin" aikana. Leikki muuttaa luonnettaan dramaattisesti epäillyksen, ahneuden ja kuoleman muuttaessa jatkuvasti pelimerkkien paikkaa kentällä. Joka leikkiin ryhtyy on tarina tavallisista luusereista, tosin ehkä hieman heikommilla hengenlahjoilla siunatuista, joille sattuma antaa mahdollisuuden menestyä ensimmäistä kertaa elämässä tai sotkeutua jo totutusti muiden jalkoihin.

© 1998 Paramount PicturesLeffan juoni on siis tavallistakin tavallisempi ja jo useasti koeteltu. Kauhun saralla, lähinnä Kauhun riivaamien riivausrallitrilogialla (sarja venähti trilogiasta jaksoa pidemmäksi viime vuonna Raimin itsensä toimesta), sekä astetta rauhallisemmilla ja hieman arkisemmilla Darkman-leffoilla aikoinaan nimensä luoneen Sam "splatter" Raimin vuoden 1998 elokuva on kuitenkin kiehtova klassikko, joka kestää useammankin katselukerran. Jostakin syystä elokuva vain on valitettavan heikosti tunnettu. Ehkä Raimin maine vain kauhuelokuvan ystävien joukossa on syy tämän klassikon unohdukseen. Joka tapauksessa, hyvin fargolaisessa hengessä ja henkilögallerialla kerrottu tarina rahan rappeuttavasta voimasta liimaa katsojan tiukasti otteeseensa. Elokuva on rytmitetty oivasti: verkkaisen kerronnan rikkovat yllättävät käänteet ja toiminnalliset jaksot, ja välillä ohjaaja taas keskittyy esittelemään rauhallista talvimaisemaa. Tyhmyys tiivistyy lauottuihin lauseisiin ja aseisiin, ja kasvavan paineen alla ratkotaan veljeyden ja ystävyyden painolastit.

© 1998 Paramount PicturesKauhuelokuvissaan Raimi on osoittanut loistavaa kykyä ironiaan että silmää löytää tavallisesta poikkeavia juonenkäänteitä. Tällä kertaa tarjolla on kuitenkin uudenlaista, valtavirrankin hyväksymää Sam Raimia. Bill Paxtonin, Billy Bob Thorntonin (sivuosa Oscar-ehdokkuus roolista, ehdokkuus ja monet ykköspalkinnot "pienemmissä" palkintojenjaossa) ja Bridget Fondan päänäyttelemässä elokuvassa ohjaaja osoittaa nyt myös kykynsä kaapata katsojansa huomion tarvitsematta turvautua haudastanousseihin, demoneihin, irtopäihin tai moottorisahan pärinään. Raimi onnistuu luomaan loistavan jännitteen harvalukuisen näyttelijäkaartin välille. Tarinan reppanoiden epätoivoinen rimpuilu itserakennetussa hämähäkinverkossaan huonoa tuuria ja omaa tyhmyyttä vastaan kiehtoo jopa Fargoa tehokkaammin. Yksinkertaisesti, Joka leikkiin ryhtyy on kaikin puolin loistavasti ohjattu ja kirjoitettu tarina (Oscar-ehdokkuus elokuvaan sovitetusta käsikirjoituksesta).

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1.85:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (elokuvaa ei voi katsoa ilman tekstitystä); extra features: trailer.

ks. ensi-ilta

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 3 henkilöä