Näkemisen lahja

Enne on eittämättä yksi viime vuosien parhaista trillereistä. Sen päähenkilönä on Cate Blanchettin esittämä Annie Wilson, näkijänainen, leski ja kolmen lapsen äiti. Wilson elättää perhettään hoitamalla pikkukaupungin ihmisten huolia kortteihin katsomalla. Hänen luoksensa saapuvat mm. mielenterveysongelmista kärsivä hyväsydäminen nuorimies ja miehensä hakkaama vaimo (Hilary Swank). Kun hemmoteltu rikkaan miehen tytär ( Dawson’s Creekistä tuttu Katie Holmes) katoaa, poliisi tulee näkijänaisen luokse pyytämään apua ruumiin etsinnässä. Ruumis ja oletettu syyllinenkin löytyvät, mutta jutussa on vielä monta selvittämätöntä kohtaa, jotka eivät avautuisi ilman näkijänaisen kykyä. Wilson nouseekin tarinassa eräänlaiseksi yhteisön omaksitunnoksi ja sen terveyden ylläpitäjäksi.

© 2001 Paramount ClassicsAmerikkalaisesta kirjallisuudesta tuttu käsite "etelävaltiolainen gotiikka" sopii hyvin kuvaamaan Ennettä. Termillä viitataan useasti kertomuksiin, jotka tapahtuvat syvän etelän tuppukylien sisäsiittoisissa ympyröissä. Kuvastoon kuuluvat mm. hullut saarnaajat, vaimojen hakkaajat, (oletetun sisäsiittoisuuden takia) jälkeenjääneet henkilöhahmot, väkäleukaiset kylähullut, viinan kanssa läträäminen, insesti, taikausko, köyhyys, kuisteilla varustetut hökkelit, sirkkojen sirinä ja voodoo (New Orleans). Elokuvien puolella juuri alligaattoreita kuhiseva mangroveräme tarjoaa mitä mainioimman naarausympäristön ja tuo heti mieleen nuo omituiset kyläpahaset kieroine kuvioineen.

© 2001 Paramount ClassicsMonissa elokuvissa kauheat vainajat tulevat vielä haudan takaakin kostamaan. Enteessä "tuonpuoleinen" maailma on suurimmaksi osaksi ystävällinen, vaikka jotkut Annie Wilsonin näkemät näyt ovatkin säpsähdyttävän groteskeja. Elävät ihmiset ovat siis Enteessä todellinen uhka - eivät kuolleet. Vainajat näyttäytyvät vain pyytämässä oikeutta itseensä kohdistuneissa rikoksissa tai antamassa enkelimäistä apuaan näkijänaiselle. Elokuva edustaakin ehkä enemmänkin draamaa tai trilleriä kuin kauhua. Kuvaavaa on, että vaikkapa Cate Blanchettin esittämää Annie Wilsonia ei ujelluteta kuin moottorisahaa - naisen kotirauhaa kyllä rikotaan ja hänet näytetään hengästyneenä ja peloissaan, mutta Wilson osoittaa tiikeriemon tyyntä rohkeutta suojellessaan lapsiaan ja kotiaan. Blanchett on aivan loistava esittäessään tätä samalla kertaa erittäin herkkää ja rohkeaa naista. Elokuvassa on siis harvinaisen vähän kirkumista ja hysteriaa verrattuna muihin vastaavaa aihepiiriä käsitteleviin elokuviin. Siinä on näin ollen jopa kuulautta ja kypsyyttä verrattuna Raimin aiempiin ohjaustöihin.

Ennettä voi hyvillä mielin suositella myös ihmisille, jotka yleensä vierastavat varsinaisia kauhuelokuvia. Elokuvan juoni pitää hyvin otteessaan, mutta siinä ei aihepiiristä ja jännityksestä huolimatta mitenkään mässäillä kauhulla tai väkivallalla. Kun vielä ns. hyvät ihmiset säästyvät ja paha saa palkkansa, jää elokuvasta hyvä jälkimaku. Tiukka juoni ja erinomaiset näyttelijät tekevät tästä oikein hienon draaman. Varsinkin Cate Blanchettista on kehkeytymässä erittäin vakavasti otettava näyttelijä, jonka kehitystä kannattaa seurata jo tässä vaiheessa.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 4 henkilöä