Poikien välisestä ystävyydestä

Englantilaisen Nick Hornbyn kirjat ovat suosittuja ympäri maailmaa, eivätkä syyttä: ne peilaavat miehistä sielunmaisemaa osuvasti ja sisältävät pirullisen hauskoja sanailuja ja kommentteja niin yhteiskunnasta kuin elämästä yleensäkin. Hänen tuotantoaan on myös filmattu aikaisemminkin, esimerkkeinä jalkapallofanaatikon elämää syväluotaava Fever Pitch ja ihmissuhdepuuroa hämmentävä High Fidelity. About A Boy on oivaa jatkoa näille elämää ymmärtäville ja hauskoille elokuville.

© 2002 Universal StudiosKuten kirja, myös elokuva elää kahden kertojan kautta. 12-vuotias Marcus (Nicholas Hoult) elää kaksin vakavasti masentuneen maailmanparantajaäitinsä Fionan (Toni Collette) kanssa ja on juuri aloittamassa uutta koulua. Toisaalla ultracool, varakas tyhjäntoimittaja Will (Hugh Grant) etsii täydennystä elämäänsä lyhytaikaissuhteilla, ja on juuri löytänyt uuden iskukohderyhmän, yksinhuoltajaäidit. Will on havainnut heidän olevan muita naisia alttiimpia tyhjänpäiväiseen seksisuhteeseen, bonuksena vielä helpot erot, kun äidit kuitenkin asettavat lapsosensa etusijalle. Hän alkaakin vongata hehkeää yksinhuoltajablondia Suzieta (Victoria Smurfit), joka sattuu olemaan Marcuksen äidin paras kaveri, ja niin Willin ja Marcuksen tiet kohtaavat.

Aluksi Marcus on lapsiallergiselle Willille välttämätön paha ja sittemmin myös riesa, kun Marcus päättää hyödyntää orastavan tuttavuutensa ja tunkee joka iltapäivä Willin design-sohvalle katsomaan kaapelikanavan tietokilpailuja. Vähitellen suorapuheinen lapsiaikuinen saa tyhjänpäiväisestä kuhnurista esiin sitä "kätkettyä syvyyttä", jota tämän ystävät ja entiset heilat ovat turhaan etsineet. Marcus taas saa Willin luota pakopaikan ahdistavasta elämästään, johon kuuluvat niin koulukiusaaminen kuin alituinen pelko äidin mahdollisesta itsemurhasta. Mutta kuten elokuvan tärkein opetus antaa ymmärtää, kaksi ihmistä ei luo riittävää turvaverkkoa. Ei riitä, että Will alkaa pitää 12-vuotiasta poikaa parhaana ystävänään, vaan tuon ystävyyden säilyttämiseksi on otettava huomioon myös Marcuksen elämä, koulu ja äiti, mikä puhkaisee Willin hartaudella vaaliman kuplan täydellisestä itsenäisyydestä ja riippumattomuudesta. Asiaintilaa mutkistaa vielä uusi tunne, rakastuminen uuteen yksinhuoltajaäitiin Racheliin (Rachel Weisz).

About A Boy on Hornbyn hengelle uskollinen, hauska ja naseva kuvaus pojan ja miehen välisestä suhteesta, jossa poika on joutunut kantamaan miehen osaa liian aikaisin, kun taas mies ei vieläkään ole kasvanut isoksi. Elokuvan satiiri on lempeää, ymmärtämään pyrkivää. Se ei pakota päähenkilöitään muuttumaan tai "kasvamaan ihmisenä" suuriin mittoihin vaan antaa heille arvon sellaisenaan. Päähenkilöiden henkinen kasvu tapahtuu vähitellen, pienin oivalluksin, ja ilmeisesti oikeaan suuntaan, sillä lopussa nähdään vapautuneempia ilmeitä. Onneksi tätä teosta ei ole hukutettu siirappiin, ja loppuunkin on viskattu vain hieman ylimääräistä raesokeria.

Hugh Grant on todella sopiva valinta Willin rooliin, ja ainoan miinuksen asiaan tuo vain se, että elokuva pyörii liikaa hänen ympärillään, kahden kertojan taktiikasta huolimatta. Toisaalta elokuvaa markkinoidaan Grantin nimellä, ja hän osoittaakin olevansa edelleen erinomainen kiusallisten tilanteiden tulkki. Nicholas Hoult ei ehkä ole Haley Joel Osment (Kuudes aisti) - niin kuin elokuvan Marcus toivoisi olevansa leffan alussa - mutta eipä hänkään kylmäksi jätä tulkitessaan pikkuvanhaa, massasta erottuvaa (ja siksi kiusattua) poikaa. Todellista näyttelijätaidetta edustaa Toni Collette pitkäaikaismasentuneen Fionan roolissa. Hän saa roolistaan irti inhimillisyyden kudoksen, joka on yhtä kirjava kuin Marcuksen villatakki. Kun taas Rachel Weiszin tehtävänä on olla viehättävä, mistä hän toki taiten suoriutuu.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 8 henkilöä