American Pie on komedia seksistä. Se marssittaa eteemme liudan teinejä, jotka sitä haluavat. Kuitenkin elokuva ei ole puhtaasti ilman arvoa. Ensinnäkin American Pie on hauska. Se leikittelee nuoruuden epävarmuudella ja kaikella sillä, mikä voi mennä pieleen aika hyvin. Toiseksi American Piessa roolihahmot kehittyvät. Moinen kun tuppaa olemaan harvinaista hollywood-elokuvassa. Kolmanneksi American Pie on lämmin elokuva. Se ei tuomitse roolihahmojaan, vaikka he käyttäytyvätkin melko idioottimaisesti aina välillä, joten se ei tuomitse myöskään katsojiaan. Neljänneksi elokuva jättää aika hyvän mielen. Se on tietenkin perinteisen elokuvakerronnan tulosta, mutta tässä elokuvassa se toimii.

American Pie - © 1999 Universal PicturesAmerican Pie on tarina neljästä pojasta, jotka havaitsevat high school -vuosiensa olevan loppusuoralla ilman, että he olisivat tehneet sitä, joka perinteisesti tekee pojasta miehen. Tämän jäljellä olevan lyhyen ajan he keskittyisivät poistamaan elämästään sitä melkoisesti hallitsevan epäkohdan. Tässä tehtävässä muut tukisivat mitä tahansa räpistelyä, kun se vain johtaisi toivottuun tapahtumaan - seksiin vastakkaisen sukupuolen kanssa.

Pojat ovat lähtötasoltaan varsin eri asemassa, joka tietenkin on mainio luomaan tiettyä dynamiikkaa kerrontaan: yksi pojista taistelee ymmärtämättömän tyttöystävän kanssa, joka ei päästä poikaa aivan sinne asti. Yhden kohtalona on varsin hienosteleva olemus. Yksi taas ei vaan jostain syystä ole oikein ehtinyt moiseen urheiluharrastuksiltaan ja neljäs taas muuttuu täydellisen kyvyttömäksi sanomaan mitään järkevää vastakkaisen sukupuolen ollessa lähistöllä. Kaikki keksivätkin sopivan omituiset keinot päämäärään päästääkseen ja elokuva pääsee käyntiin.

Kaikki mitä olet halunnut tietää seksistä…

American Pie - © 1999 Universal PicturesElokuvan roolihahmot ovat varsin aidon oloisia. Okei, he ovat liian komeita ja siloiteltuja, mutta roolihahmot on kirjoitettu hyvin. Hahmot taistelevat pienten ongelmiensä kanssa varsin uskottavasti. Kun lisäksi ohjaaja Weitz tuo eteemme liudan varsin hyvin näytteleviä teinejä, on miellyttävä paketti valmis. Varsinkin Jason Biggsin hieman nörtähtävä ja samalla karhumainen olemus jää mieleen. Lisäksi Jason Biggsin isää näyttelevä on roolissaan mainio. On hämmästyttävää, kuinka paljon hauskuutta saadaankin irti isän yrityksistä seksuaalivalistuksen kultamailla.

Poikuudestapääsemiskomediat ovat olleet varsin yleinen tyyppi sitten 1970-luvun. Vaikuttaa siltä, että varsinkin kultaisella 1980-luvulla useat elokuvat keskittyivät tähän teemaan. Yleensä ne olivat huonosti näyteltyjä ja käsikirjoitettuja tuotoksia, joiden ainoa valmistussyy oli jonkinlainen pehmoporno. Joistakin elokuvista kehittyi jopa sarjoja, kuten Porky’s-elokuvat. American Pie kuitenkin nousee melkoisesti näiden elokuvien yläpuolelle jo pelkästään vakavuutensa tähden. Se suhtautuu aiheeseen yllättävällä kypsyydellä

American Pie on elokuva, joka kuvaa ihan oikeasti mieheksi kasvamista. Viimeisen esteen he ohittavat huomatessaan, että seksi on vain seksiä. Seksiä saadakseen ei pidä yrittää kaikkea, seksi ei tee autuaaksi eikä taatusti kypsemmäksi. Tämän rajaviivan nollaamisen yrittämisessä American Pie onnistuu hyvin ja on suorastaan opettava tarina. Koska se kuitenkin sisältää sen verran seksiä ja erilaisia seksuaalitilanteita, ei monikaan kuitenkaan tällaista siitä ala etsiä - ja kyllähän se toimii ihan seksikomedianakin.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,6 / 5 henkilöä