Pojalla polvi paranee

Weitzin veljesten (mm. American Pie) uutta elokuvaa About a Boy’ta markkinoidaan kevyenä kesäkomediana, josta helteen huumaama lomailija saa helpossa paketissa annoksen romanttissävytteistä viihdykettä. Onhan se ymmärrettävää, että leffalippuja täytyy myydä kesälläkin, mutta omasta mielestäni elokuva (sisällöltään) solahtaa markkinahenkisten mielikuvien tarjoajaksi varsin nihkeästi. On toki myönnettävä, että elokuvasta löytyy myös se hömppätaso, josta saadaan kätevästi ammennettua one-linereita ja trivia-osaston täytettä, mutta jos haluaa, voi About a Boy’sta löytää mieltälämmittävän paljon syvempiäkin sävyjä. Itse kutsuisin sitä tragikomediaksi - ei ehkä kuulosta kovinkaan myyvältä, mutta lajityypin ystävät elokuva pehmittää takuulla.

About a Boy’sta on puhuttu myös Hugh Grantin uuden tulemisen näyttämönä. Poissa ovat Hughin pökkelömäinen habitus, 1950-luvusta vaikutteita saanut kampaus ja varsinkin vanhemmissa naisissa suurta sympatiaa herättänyt änkytys. Hugh on tällä kertaa stailattu meneväksi menestyjäksi, varakkaaksi ja sitoutumiskammoiseksi ikinuoreksi (tiedättehän tyypin), jonka taidot kohdistuvat lähinnä cd-levyjen ja sneakersien ostoon (urheilutossujen kulttuurinen status on Brittein saarilla täysin toinen kuin Suomessa, joten olisi hämmentävää kutsua niitä tässä rennosti vain "lenkkareiksi").

© 2002 Universal StudiosHughin esittämä Will Freeman käyttää aikansa lähinnä tv:n katseluun, sillä hän elää isänsä yhden hitin ihmeen tuottamilla rojalteilla. Will ei välitä mistään eikä kenestäkään. Häntä kiinnostavat kauniit naiset, lähinnä lyhyen (pano)suhteen mielessä. Sitten tapahtuu jotain käsittämätöntä: rinnakkaistarinassa esitelty 12-vuotias Marcus (sympaattinen Nicholas Hoult) tutustuu Williin sattumalta ja päättää ystävystyä tämän kanssa. Marcus elää hipahtavan ja epätasapainoisen äitinsä (suurenmoinen Toni Collette) kanssa pahan olon täyttämää elämää. Kahden täysin erilaisen miespuolisen eläjän elämät alkavat limittyä toisiinsa niin kiinnostavalla tavalla, että siitä syntyy tämän elokuvan juoni.

Jottei elokuvan ydin jäisi kellekään epäselväksi, pointtia - "No man is an island" - pyöritellään Willin suussa leffan alusta loppuun. Elokuvan käsikirjoituksella on takanaan Nick Hornbyn bestseller, joten pitkälle mietittyjä sutkauksia on lupakin odottaa. Elokuvan kirjalliset lähtökohdat näkyvät paikoin, mutta hyvällä tavalla. Katsojalla on sellainen olo, että elokuva kannattelee häntä - niin moneen kertaan käsikirjoitettu ja pikkutarkasti tuotettu About a Boy on.

About a Boy’ssa on huojentavaa huomata, että se ei kertaakaan sorru ylilyönteihin, vaikka tilaisuuksia tekijöille on tuotu tarjottimella suurissa määrin. Tarina etenee pienin askelin, mutta pysähtyneisyyttä elokuvassa ei ole. Henkilöhahmoissa on elämänmakuisuutta, vaikka ne silti joskus ovatkin raivostuttavan karikatyyrisiä. Monet henkilöt ja tilanteet sekä naurattavat että itkettävät. Hämmästyttävää elokuvassa on useiden täysin eri ympäristöissä muotoutuneiden elementtien tuominen samaan astiaan. Nick Hornby, teinikikkelihuumorilla säväyttäneet Weitzit, ex-pölkky Hugh Grant, vakuuttavaa työtä tekevä Nicholas Hoult poikana ja todella vaikeitakin aiheita käsittelevä tarina toimivat yhdessä ja samassa elokuvassa ihan hävyttömän hyvin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 8 henkilöä