Ampu tulee

Pahojen poikien ohjaaja Aleksi Mäkelä on kertonut lopettavansa poikaenergiaelokuvansa tähän. Elokuva istuukin miehekkään aiheensa ja toiminnallisuutensa puolesta ohjaajan aikaisempiin tuotoksiin, joita ovat muiden muassa Häjyt (1999) ja Romanovin kivet (1993).

© 2003 Solar FilmsEuran Daltonien tapaukseen pohjaavassa elokuvassa Takkusen siivot veljekset alkavat elättää itsensä murroilla. Ensin hajotetaan raha-automaatteja, sitten nyppäistään vaijerilla irti bensa-automaatteja ja lopulta räjäytellään pankkiholveja. Veljesten äiti on kuollut ja väkivaltainen isä Jouko (Vesa-Matti Loiri) on mielisairaalassa. Rikosten lomassa seurataan nuorimman pojan Eeron (Jasper Pääkkönen) ja Pirjon (Elsa Saisio) rakkaustarinaa.

Epätasaisuus tuntuu vaivaavan Pahoja poikia. Tasapainottelu toimintaelokuvan, traagisuuden, huumorin ja teinielokuvan välillä aiheuttaa vetoa liiankin moneen suuntaan. Tosielämästä otettua surullista aihetta olisi voinut käsitellä synkemmin. Kassamenestystä halutessa on tietenkin otettava huomioon nuorison mieltymykset, joten teiniviihde-elementit ovat ymmärrettäviä. Sponsorituotteiden esillepano on hoidettu kohtuullisen hienotunteisesti.

© 2003 Solar FilmsMieskauneuden ystäville elokuvassa on kosolti silmänruokaa. Ruskettuneet ja kiinteälihaksiset Peter Franzén, Niko Saarela, Lauri Nurkse ja Jasper Pääkkönen poseeraavat kesäisissä maisemissa melkein koko ajan yläosattomissa. Nelikosta jäävät mieleen Nurksen ja Saarelan hyvät suoritukset keskimmäisinä veljeksinä Ilkkana ja Mattina. Franzénin liian matalalta kähisty epäselvä puheilmaisu ärsytti, mutta hän päihittää muut parhaalla lihaksistollaan. Vesa-Matti Loiri tekee skitsofreenikkoisänä hienon roolin. Jokke-pappa on ilkeä ja arvaamattoman väkivaltainen tyranni, mutta koheltaa myös väliin turhapuromaisesti.

Elokuvalle, jonka ääniraidalta löytyy kaksi Yö-yhtyeen kappaletta, ei voi kolmea pallukkaa enempää antaa. Pahoissa pojissa on näyttävää toimintaa ja traagisten kohtaloitten liikuttavuutta, mutta myös teinielementtejä ja hauskuutusta. Jokaiselle jotain ei välttämättä aina ole kaikille parasta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä