Kaksi minuuttia myöhemmin

Tuskinpa arvasi Lee Tamahori Kerran sotureita ohjatessaan, että joskus sitä käskytetään Nicolas Cagen kaltaisia staroja Amerikassa. Ja tuskinpa kukaan osasi ennustaa kuinka kauas Uuden-Seelannin hyvistä ajoista Tamahori ajautuisi Hollywoodissa. Vanhoina hyvinä aikoina elokuvien nimet suomennettiin, mutta nyt meillä on vain Next.

© Revolution StudiosCris Johnsonin (Nicolas Cage) kirouksena tai lahjana on nähdä parin minuutin päähän tulevaisuuteen. FBI-agentti (Julianne Moore) haluaa Johnsonin löytävän atomipommin, jonka terroristit aikovat räjäyttää. Mies ei kuitenkaan halua auttaa, koska pelkää joutuvansa ratkomaan samanlaisia ongelmia hallituksen sätkynukkena koko loppuelämänsä.

Next perustuu Philip K. Dickin novelliin The Golden Man. Dickistä tulee aina lisäkierrettä perinteiseen toimintajännäriin. Golden Manin asetelmia ei ole liikaa siirretty Nextiin. Novellissa tulevaisuuden hallitus haluaa eliminoida mutanttirodun johon Criskin kuuluu. Nykyaikaan sijoitetussa elokuvassa ei ole rotutematiikkaa.

© Revolution StudiosNext leikittelee tarinan maailman tosi/epätosi -vastaparilla, joka aiheuttaa hieman päänvaivaa katsojalle. Elokuvan juju on Crisin lahjassa nähdä kaikki mahdolliset toimintansa seuraukset, jolloin hän voi muuttaa käyttäytymistään omaksi parhaakseen. Näin Next saa miettimään, mitä tulevaisuusvaihtoehtoa Crisin silmillä katsojalle näytetään. Tämä katsojan mielenkiinnon nosto pelastaa elokuvan täydelliseltä uppoamiselta.

Terroristitematiikka on niin kulunutta että. Eikö 24-televisiosarjan Jack Bauerilla ollutkaan yksinoikeutta pelastaa Amerikka vierasmaalaisten räjäytyksiltä? Pahisten toimintaa ei motivoida mitenkään, ja hahmot ovat todella kökköjä.

Näkyvästi tuotesijoitellulta autoyhtiöltä olisi pitänyt pyytää paljon isompi summa, jotta realistisiksi tarkoitetut erikoistehosteet eivät näyttäisi nykiviltä tietokoneanimaatioilta. Kaksi minuuttia Nextin lopun jälkeen koko elokuva on unohtunut.

Nicolas Cage ei ole ihan yhtä seipään niellyt patsastelija kuin elokuvassa National Treasure – kansallisaarre. Ilman ennustajan kykyjäkin voi sanoa, että hänen naamansa näkyy tuomiopäivään asti erilaisissa sankarirooleissa. Julianne Moore tiukan FBI-agentin osassaan tekee puolitehoisen suorituksen. Jessica Biel säteilee Cagen rinnalla mutta ei saa tilaa tarpeeksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä