Löysästi Leonardia

Muutama vuosi sitten edesmenneen John Frankenheimerin 1950-luvun lopulla alkaneen erittäin epätasaisen uran taiteellinen kulminaatiopiste ajoittui seuraavalle vuosikymmenelle, jolloin hän teki parhaimmat elokuvansa. Allekirjoittaneen mielestä ainakin Alcatratzin vanki ja alkuperäinen Matsurian kandidaatti – kummatkin vuodelta 1962 – sekä Seconds (1966), joka on meilläpäin ainakin tv:ssä joskus aikoja sitten esitetty nimellä Tapaus Wilson 714, olivat 1960-luvun amerikkalaisen elokuvan yläpäässä. Etenkin viimeisenä mainittu on niin sanottujen paranoia-kuvausten ehdotonta kermaa, jopa Mantsurian kandidaattiakin hämmentävämpi kylmän sodan pelon maantieteen vertauskuva.

Sittemmin 1960-luvun jälkeisinä vuosikymmeninä Frankenheimer teki ison läjän elokuvia (paljon myös televisiolle), joista harva oli mikään valonpilkahdus. 1990-luvun lopulla veteraani näytti kuitenkin uudelleentulemisen merkkejä, kun vuonna 1998 Robert De Niro johti tähtilaumaa yllättävän tiukassa toimintapaketissa Ronin. Kahden vuoden päästä keskivertokehno Reindeer Games – pelin henki palautti kuitenkin elämän normaaliin uomiinsa. Ikävä kyllä dvd:llä äskettäin julkaistu Pahan otteessa kuuluu Reindeer Gamesin kanssa samaan yhdentekevään sarjaan.

Pahan otteessa Roy Scheiderin esittämä bisnesmies joutuu tukalaan käänteeseen, kun hänen nuori rakastajattarensa paljastuukin vain kieron kiristysjuonen pelinappulaksi. Aluksi liikemies on maksuaikeissa päästääkseen pälkähästä mutta päättääkin lopulta näyttää hämäräperäisille kiristäjilleen kuka on kovin kukko tunkiolla.

Väkinäisesti ja paikoin jopa kiusallisen huonosti näyteltyä elokuvaa ei pelasta edes Elmore Leonardin tarina taustalla, kun napakaksi tarkoitettu dialogi taipuu kökösti yliyrittävien suoritusten rautakankivenytyksissä. Kannattaa myös muistaa, että vuotta ennen oli valmistunut William Friedkinin mestarillinen ja kiihkeä Elää ja kuolla L.A.:ssa, joka rikosten ja rangaistusten kuvauksena liikkui aivan eri ulottuvuuksissa kuin jähmeä, kaavoihin kangistunut ja auttamattomasti vanhahtanut Pahan otteessa.

* *
Arvostelukäytännöt