Ei kovin kovaksikeitetty sarjakuvadekkari

Nykyisestä jatkuvasta ylitarjonnasta on vaikea enää hahmottaa niitä edes vähäisiä käänteitä tekeviä elokuvia. Sen sijaan ajatellessaan kymmenen tai viisitoista vuotta taaksepäin sitä onnistuu palauttamaan mieleen jonkinlaisia viihteen merkkipaaluja - elokuvia, joihin on melko loogista palata vuosienkin kuluttua. Aika ehkä kultaa muistot, mutta ne ovat silti erittäin lämpimiä juuri vaikkapa Who Framed Roger Rabbit -elokuvan suhteen. Ehkä nykyään tähän elokuvaan tiivistyykin 1980-luvun lopun ammattimaisen ja kekseliään viihteentekemisen henki, joka tätä nykyään alkaa olla todella kortilla.

Robert Zemeckis ansaitsee paikkansa tuon aikakauden merkittävien viihde-elokuvien ohjaajien joukossa vähintään kahdella elokuvallaan. Toinen näistä on vuonna 1985 valmistunut Back to the Future, joka viimeisteli nuoresta Michael J. Foxista tähden. Toinen puolestaan uudisti myös elokuvien ilmettä tekniikalla, joka mahdollisti animaatiohahmojen ja oikeiden näyttelijöiden vuorovaikutuksen valkokankaalla. Ja hämmästyttävintä kaiken nykyisen alati kehittyvän digitaalisen kuvankäsittelyn tuiskeessa on se, ettei Who Framed Roger Rabbit näytä vanhentuneen lainkaan. Mutta olisi väärin sanoa, että tässä olisi ainoa sarjakuvaseikkailun ansio.

Kaikki tunnetut ja ei-niin-tunnetut sarjakuvahahmot elävät omassa kaupungissaan, Toontownissa, jonka omistaja murhataan ennen kuin tämä ehtii lahjoittaa kaupungin sen asukkaille. Elokuvissa näyttelevä piirrosjänis Roger Rabbit (äänenä Charles Fleischer) lavastetaan murhaan ja saa avukseen tapausta selvittämään vastahankaisen yksityisetsivän, Eddie Valiantin (Bob Hoskins). Valiant palkattiin alun perin varjostamaan Rogerin kaunista vaimoa, ja tämän lisäksi hän kantaa myös henkilökohtaista kaunaansa piirroshahmoja kohtaan. Akuutti rahapula kuitenkin sitoo Valiantin tahtomattaankin tiiviisti kummalliseen murhamysteeriin.

Zemeckis ohjaa värikylläistä ja vauhdikkaalla huumorilla kyllästettyä koko perheen elokuvaa kuin kovaksikeitettyä dekkaria. Tästä syystä kyseessä ei todellakaan ole mikään puhdasoppinen lastenraina, vaan tarina saa yllättävänkin synkkiä sävyjä. Who Framed Roger Rabbit edustaa kaikin puolin erittäin laadukasta viihdepakettia, joka on myös kestänyt aikaa harvinaislaatuisen hyvin. Dvd:lle siirto on sekin onnistunut mallikkaasti, ja varsinkin valikoissa ollaan tavoiteltu elokuvan sarjakuvamaista ja vauhdikasta yleisilmettä. Ekstrat sopivat pakettiin hyvin ja ovat pääosin mielenkiintoista katseltavaa. Käänteentekevästä animaatiosta ja sen kehittelystä olisi ehkä toivonut enemmänkin nähtävää. Laadukas elokuva kuitenkin jo yksinäänkin puolustaisi tätä uudelleenjulkaisua.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 3 henkilöä