Sydämentykytyksiä nuoralla

Robert Zemeckisin tuorein elokuva The Walk käy määrätietoisin askelin Zemeckisin laadukkaan tuotannon jatkeena. Elokuva ei yllä lähellekään ohjaajan parhaimmistoa, mutta liehuttaa sympaattisen viihde-elokuvan lippua korkealla.

The WalkTositapahtumiin pohjautuva The Walk kertoo ranskalaisen nuorallakävelijä Philippe Petit'n uskaliaasta tempusta kävellä nuoralla maailman korkeimpien rakennusten välillä ilman turvaverkkoa. World Trade Centerit olivat juuri valmistumassa New Yorkissa, kun Petit päätti toteuttaa unelmansa.

Petit'n uskalias esitys on jäänyt ainoaksi laatuaan, eikä aihe ole Hollywoodille uusi. Vuonna 2008 ensi-iltansa sai taiteilijan omaelämäkerrasta valmistettu menestysdokumentti Man on Wire, joka palkittiin muun muassa parhaan dokumentin Oscarilla seuraavana vuonna.

The WalkZemeckisin näkemystä voisi kuvailla kevyeksi ja lämminhenkiseksi veijarielokuvaksi, josta kuitenkin puuttuu tietty särmä. The Walk kyllä sykähdyttää: elokuvan efektit ovat huippuluokkaa ja korkeudet saavat hieman kovapäisemmänkin katsojan haukkomaan henkeään. Parisuhdeongelmat ja vastoinkäymiset tuovat elokuvaan hieman kaivattua syvyyttä, mutta lopulta draama jää pääosin vain kahden vaijeria jännittävän tornin väliin.

Kepeyttä elokuvaan tuotiin Petit'n kertojaäänellä, mikä tuntuu niin kovin helpolta ratkaisulta. The Walk alkaa siitä, mihin se päättyy, elokuva ikään kuin paketoi itsensä mukavaan ja helposti avattavaan ja suljettavaan pakettiin. Hyvä lauantai-illan viihde-elokuva popcornin ja ystävien kera. Jos katse hetkeksi herpaantuu, mukaan pääsee koska tahansa uudelleen.

The WalkJoseph Gordon-Levitt tekee hyvän, jokseenkin yksipuolisen roolisuorituksen sirkustaiteilijana, eikä Ben Kingsley ole koskaan huono. Kukaan ei nouse elokuvassa ylitse muiden, mikä tietysti on kokonaisuuden kannalta hyvä. Yksinkertainen, jopa tylsä käsikirjoitus pilaa The Walkin mahdollisuudet olla enemmän kuin efektiensä summa. Elokuvan henkilöillä ei ole syvyyttä ja siksi roolisuoritukset tuntuvat ontoilta. Edetään vain sitä yhtä ainoaa päämäärää kohti, eikä anneta taiteilijalle vastuuta.

The Walk kannattaa katsoa mikäli visuaaliset efektit kiinnostavat. Muutoin se ei tarjoile paljoa uutta elokuvien suuressa maailmassa. Tietysti elokuva näytti varmasti vielä paremmalta ja hengästyttävämmältä elokuvissa 3D:nä, mutta se on laiha lohtu kotisohvalta katsottuna.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä