Kauneus on katsottavan takapuolessa

Alapäähuumorin erikoismiesten, Farrellyn veljesten, komedia Hal ja iso rakkaus ei liiemmälti niittänyt kehuja ensi-iltansa aikana ainakaan meikäläisissä kritiikeissä. Elokuvaa suomittiin lähinnä siitä, että ihmisten sisäinenkin kauneus kuvataan ulkoisena kauneutena ja tämä johtaa kieroutuneeseen tiukkapeppujen ihailuun. Hoh-hoijaa. En tiedä, mitä järkeä on tarkastella tällaisia elokuvia samalla pieteetillä kuin teatterin äidin kohdussa koettavia taide-elämyksiä.

© 2001 20th Century FoxHal ja iso rakkaus edustaa niitä elokuvia, joiden tarkoitus on toimia sosiaalisen koti-illanvieton taustahälynä ja tällaisten elokuvien sanomalta vaaditaan yksinkertaista alleviivaamista, joka tunnetusti ei kestä analyyttisempää tarkastelua. Mikäli Hal ja iso rakkaus jättää puolihuolimattomaan katsojaansa edes pienen oivalluksen siitä, että läski ja ruma toveri saattaakin olla ihan kiva ihminen, on elokuva toteuttanut tehtävänsä.

© 2001 20th Century FoxJokainen ihminen on varmasti joskus elämässään vähätellyt tai nauranut kanssaihmisensä ulkoista olemusta joko salakavalasti itsekseen tai idiootin röyhkeydellä suureen ääneen. Niinpä ihmisen ulkonäöstä väännettävä huumori kuin sen arvosteleminenkin on aina kaksinaismoralistista. Elokuvan päähenkilön Halin lankeaminen läskin loveen ei välttämättä edes ole elokuvan yksipuolista hauskuutta, vaan huumorin piikkiä taotaan myös miesten kauneuden ihailuun. Vaikka miesten, ja miksei naistenkin, silmät usein treenattuihin kurveihin kääntyvätkin, niin todellinen kauneus nähdään omassa kullassa, oli tämä sitten missin tai mammutin mitoissa.

Kenties Farrellyjen huumori on kohdistettu juuri koko vallalla olevaan kauneusajatteluun ja sen pinnallisuuteen. On yhtä naiivia nauraa läskeille, kuin arvostella läskeille naurajiakin. Tärkeämpää olisi ignoroida koko ulkomuotoasia, mutta moista sarkaa ei taatusti kynnetä auki ainakaan yhden amerikkalaisen komedian voimin.

Hal ja iso rakkaus ei ole mikään oivallinen komedia, vaikka Farrellyjen kehitykseksi onkin mainittava rasittavien eritejuttujen vähentyminen. Parituntinen komedia junnaa siinä määrin paikallaan, että sosiaalinen seura kotisohvalla on enemmän kuin tervetullutta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä