Kim Jong Il tunteellisena

Kun South Parkin luojat Trey Parker ja Matt Stone kommentoivat maailmanpolitiikkaa, odotettavissa on jotain tavallisesta poikkeavaa ja takuuvarmasti niin sanotun hyvän maun vastaista irrottelua. South Park on myös sellainen mittari, josta on vaikea pistää enää paremmaksi. Piirretyt hahmot ovat vaihtuneet marionettinukeiksi, mutta muuten Team Americassa ei ole mitään sellaista, jota ei olisi nähty jo monta kertaa South Parkissa ja monta kertaa hauskempana. Koviin odotuksiin nähden Team America on lopulta melkoinen floppi.

© 2004 ParamountTuttuun tapaan Parker ja Stone heittelevät piikkejä kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin suuntiin. Kim Jong Il suunnittelee kavalaa terrorihyökkäystä, jonka voi pysäyttää vain maailmanpoliisi, terroristien jahtaamisen erikoistunut Team America -yksikkö. Pohjois-Korean laulavan diktaattorin tukijaksi ilmaantuvat Hollywoodin liberaalit, joita Team Americassa pilkataankin oikein olan takaa. Yllättäen hupailussa ei kuitenkaan nähdä – eikä herjata – amerikkalaisia huippupoliitikkoja, vaan kohteena ovat Michael Moore, Alec Baldwin, Tim Robbins ja muut miljoonatuloiset maailmanparantajat. Muuten elokuva (tai pikemminkin "elokuva") etenee Top Gun -tyyppisten toimintaelokuvien parodiana, jossa erikoisjoukon sotimisten ja rakastumisten taustalla soi milloin kasarityyppinen AOR, milloin Alan Jacksonia muistuttava kantrijollotus.

Täyspitkän elokuvan rakentaminen marionettinukkejen varaan on työlästä ja sinänsä hatunnoston arvoinen kokeilu. Ikävä kyllä tekijöiden South Parkista nuken suuhun siirtämät gagit ja musiikkinumerot eivät toimi, sillä ne vaatisivat tuekseen animaation eloisuutta ja nopeutta. Nyt vaikutelma on jähmeä ja tylsä, kunnon vauhtiin Team America pääsee vain hetkittäin. Myös dialogista puuttuu totuttu konekiväärivauhti, ja piirrettyjen hassut verikarkelot muuttuvat nukkemaailmaan siirrettäessä karkeaksi ja tympeäksi läträämiseksi.

Epäonnistumisestaan huolimatta Team America sisältää muutaman hauskan idean, kuten nukkeparin rakastelukohtauksen, joka voisi olla mistä tahansa "oikeasta" keskitason Hollywood-elokuvasta. Itse asiassa Amerikkaa puolustavan tiimin toiminta on aika maukas pilakuva toimintaelokuvan patrioottis-tunteellisista standardeista, joilla Jerry Bruckheimer ja kumppanit rahastavat. Politiikan maailmanpoliisien sijaan Team America nauraakin räkäisesti juuri Hollywoodille, sekä sen tylsille vakiokaavoille ja sen filmitähtien tekopyhyydelle.

Team America voi osoittautua profeetalliseksi elokuvaksi ainakin kahdessa eri mielessä. Ensinnäkin, vastaavia terrorismin vastaisia elokuvia tullaan epäilemättä tekemään Hollywoodissa lähivuosina aivan tosissaan. Niiden pullisteluja katsoessa Team America kannattaa kaivaa kaapista esiin. Toiseksi, kun USA nyt Bushin virkaanastujaispuheen mukaan aikoo laajentaa "vapaustaisteluaan", ollaan palaamassa salaisten operaatioiden aikakauteen. Olisiko terroristit ja liberaalit vetistelijät ruotuun palauttava erikoisjoukko Donald Rumsfeldin märkä uni?

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä