Himputinmoista hässäkkää

Perheen vaahtosammutinkokoa olevien jäsenten keskuudessa suursuosioon ovat viime vuosina nousseet kätyrit-hahmot, joille suotiin oma elokuvakin Itse ilkimys -elokuvien spinoffina vuonna 2015. Keltaiset pikkutapit esiintyvät luonnollisesti myös kolmannessa Itse ilkimyksessä, mikä miellyttää niin elokuvan aikuis- kuin lapsikatsojaa. Muutoin elokuvan nähtyään fiilis on kuin jyrän alle jääneellä.

Despicable Me 3Kun ei ole kumpaakaan aiemmista Itse ilkimys -elokuvista (2010, 2013) eikä Kätyreitäkään (2015) nähnyt, on tämän jatko-osan katsomiseen heittäydytty käytännössä täysin ilman ennakko-oletuksia. Kiinnostava eksperimentti, että voiko koko perheen animaatioiden jatko-osia katsoa niistä jotain ymmärtäen, jollei aiempi teeman historia ole hallussa.

No, pian käy ilmi, että eipä elokuvassa paljon aiempia käänteitä pohjusteta. Tarina alkaa, kun entinen 1980-luvun lapsi-tv-tähti, ”Paha poika” Balthazar Bratt (Juha Varis) ryöstää ison timantin. Brattilla on muutenkin suuret suunnitelmat Hollywoodin tuhoamiseksi, jota kohtaan aikoinaan tv:stä hyllytetty, isoksi kasvanut räkänokka tuntee suurta katkeruutta.

Despicable Me 3Suuren yhtiön palveluksessa olevat agentit Gru (Ville Haapasalo) ja Lucy (Katja Aakkula) koittavat saada timantin palautettua, mutta epäonnistuessaan saavatkin potkut. Grun superrikas kaksoisveli Dru, josta Gru kuulee ensimmäistä kertaa, ilmoittelee yhtäkkiä itsestään ja veljekset päättävät yhdessä hankkia timantin takaisin.

Elokuvaan mahtuu agenttikoheltamisen pääjuonen oheen monenmoista sivutarinaa ja teemaa vanhemmuuden ja tuoreiden sisarsuhteiden haasteista perheen kolmen tyttären omiin seikkailuihin. Nykyaikaisen freesillä otteella mennään, sillä opitaan (tosin jälkikäteen selvittämällä), että tyttäret ovat olleet orpoja, joita Gru on yksinhuoltaja-adoptioisänä hoivannut, ja Lucy on tullut kuvioon vasta myöhemmin. Gru on myös ollut aiemmin kelmi konna – siis itse ilkimys – jonka alamaisia kätyrit ovat. Elokuvassa saakin tätä tietämätön arvailla, ketä itse ilkimyksellä tarkoitetaan. Kuusivuotias seuralainen oletti ilkimyksen tietysti olevan pystytukkaisen, pastillinsävyisillä olkatoppauksilla keekoilevan ex-lapsitähden.

Despicable Me 3Eivätpä nämä aukot paljoa menoa haittaa, kun koohotetaan yltympäriinsä niin, että Kelju K. Kojootti ja James Bond jäävät toiseksi. Karkkimainen värikylläisyys ja tauoton kohellus kertovat tarinan puutteesta, jota sivujuonteilla paikkaillaan. Tytärtrion luonteet ovat genreen sopivasti juuri riittävän erilaiset keskenään. Klassisesti erilaisten veljesten kohtaaminen ja yhteisen hulluttelun löytäminen on ihan leppoisaa katseltavaa, samoin Lucyn taitava agentointi.

Olisi kuitenkin vaihteeksi mukava nähdä animaatioissa aikuisia naisia, jotka eivät ole tikkumaisen langanlaihoja, kuten Lucy, tai joiden kohdalla iso koko ei automaattisesti edusta hölmöä, viallista tai vastenmielistä luonteenlaatua. Jälkimmäinen pätee mieshahmoihinkin. Puskista tuleva pedofilia-viittaus Drun tavatessa Grun tyttäret loksauttaa leuan alas. Rikkaat ja yksinelävät miekkosetko yleensä tuntevat vetoa 12-vuotiaisiin tyttöihin?

Despicable Me 3Pahispojan sijoittaminen 80-luvun tyyliin ja maisemiin vedonnee aikuisyleisöön kaikkine musiikkitäkyineen Michael Jacksonista ja Madonnasta A-haan ja Phil Collinsiin. Muitakin aikalaispopulaarikulttuurisia viittauksia koko perheen animaatioiden tapaan nähdään. Kuuluisuus ja sen menettämisen pelko ikuisuusaiheena on isosti esillä.

Pääosin hyväntuulinen, sinne tänne sinkoava seikkailu on lopulta aikamoista tusinatavaraa. Pahispojan smoothit tanssiliikkeet, purkkamaiset aseet ja överi ulkomuoto kirvoittavat parit hymähdykset. Kotimainen dubbaus on niin taitavaa nykyään, ettei alkuperäisiä ääniä oikein osaa edes kaivata. Mutta show’n vievät kuitenkin keltaiset kätyripötikät slapstickin kaltaisella huumorillaan. Tätä mieltä on myös 6-vuotias katsoja, jolle kätyreiden sanallis-kieletön sekoilu uppoaa täysillä.

Despicable Me 3Ai niin, 3D-tekniikka. Oikein kun pinnistelee, muistaa elokuvasta muutaman kohti tulevan esineen tai liikkeen kaiken himputinmoisen hässäkän keskeltä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 5 henkilöä