Aikuisanimaation maailmanlopunmelskeet

South Park: Bigger, Longer & Uncut / South Park: isompi, pidempi & leikkaamaton - © 1999 Paramount PicturesVälttelin pitkään animaatiosarjaa South Park. Näkemättä jaksoakaan, väheksyin sitä ennakkoluuloisesti vain suurella mainosrumballa rummutetuksi tyhjänpäiväisyydeksi. Olin täysin vakuuttunut, että alapäähuumorin yhdistäminen romanialaistyyliseltä paperianimaatiolta näyttävään toteutukseen ei yksinkertaisesti voi toimia aikana, jolloin 3D-animaatio on lyönyt lävitse. Mutta yksi kerta riittää koukkuun jäämiseen. Räikeiden rivouksien ja oivallusten soppa lämmitti sydäntä heti ensikerrasta. Sarjassa sammakkoperspektiivistä esitetyt kriittiset kommentit osuivat suoraan asian ytimeen. Kiteytetysti: sarja, jossa Barbara Streisand on kovemman puolen voimasana, ei yksinkertaisesti voi olla huono!

South Park: Bigger, Longer & Uncut / South Park: isompi, pidempi & leikkaamaton - © 1999 Paramount PicturesSouth Park: suurempi, pidempi ja leikkaamaton ei tuota sarjan ystävälle pettymystä. Se on kutakuinkin käsittämätön elokuva! Katsoja ei ehdi edes sulattelemaan kaikkia kohteeseensa osuvia kommentteja ohjaaja Trey Parkerin tykittäessä ehtymättömällä tahdilla täyslaidallisia toisensa jälkeen. Teräväpäisten heittojen uhriksi joutuvat ylipitkässä tv-jaksossa niin poliittiset kuin uskonnollisetkin "totuudet": armeijan uhrattavissa olevat ihmiskilvet koostuvat pelkästään tummasta väestönosasta ja kellarikerroksen sarvipää paljastuu sekä tunteelliseksi että yksinäiseksi piruparaksi. South Park -elokuva saakin aiemmat aikuisanimaatioanarkismit näyttämään todellakin vain lapsille suunnatulta hömpältä.

South Park: Bigger, Longer & Uncut / South Park: isompi, pidempi & leikkaamaton - © 1999 Paramount PicturesElokuva ei hyydy toistamaan vanhoja kliseitä ja kirosanoja, vaan venyttää tarinan rajoja uusille urille. Junnu Vainion pornokautta tavoittelevat musiikkiperformanssit suorastaan määrittelevät musikaalin aivan uudelleen ja tenavamaailmaan sijoitetut teinidraaman poikaset tuovat sarjasta tuttuihin peruselementteihin lisää värinää ja väriä. Elokuva paljastaa myös muutaman sarjan varjeleman salaisuuden: saako Kenny siis siivet vai sarvet, mikä rooli Husseinilla on armageddonissa ja löytääkö Stan etsimänsä klitoriksen! South Park -sarjassa kyse on juuri asenteessa ja asennetta löytyy myös South Park: suuremmasta, pidemmästä ja leikkaamattomasta.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 4 henkilöä