Neljät melkein-häät ja yhdet neiti-ihmisen hautajaiset

He ovat palanneet! Imelissä romansseissa ja yliampuvissa nyyhkyfilmeissä kunnostautunut Garry Marshall on tuonut valkokankaille kymmenen vuoden takaisen Pretty Woman -hittileffansa tähdet Julia Robertsin ja Richard Geren. Menestyskolmikon uuden - ja aivan turhanaikaisen - yhteistyön tuloksena syntyi suurella ennakkokohulla lanseerattu Morsian karkuteillä.

Elokuva kertoo pikkukaupungin kaunottaresta Maggie Carpenterista (Roberts), joka haluaa toki naimisiin, mutta jänistää aina viime hetkellä jättäen tyrmistyneet sulhaset alttarille kakomaan. Tylliä, taftia, pitsiä ja marsipaania riittää yliannostukseen asti, kun Julia-Maggie esittäytyy parituntisen leffan aikana viidessä erilaisessa unelmapuvussa.

Runaway Bride / Morsian karkuteillä - © 1999 Paramount PicturesKyyninen ja misogyyninen lehtimies Ike Graham (Gere) New Yorkista kiinnostuu tytön ilkeilyistä ja lähtee juttukeikalle keskilänteen. Samalla kun Ike jahkaa reportaasinsa kimpussa, hän huomaa rakastuvansa miehiä pilkkanaan pitävään Maggie-syöjättäreen, jonka kummalliselle käytökselle tarina toki antaa vielä amerikkalaiseen tapaan aina niin sopivat motiivit, eli perhesyyt: kuolleen äidin, juopon isän, höyrähtäneen isomamman ja vääränlaiset poikaystävät.

Lehtimiehen repsahdettua ihanaiseen naiseen katsoja voikin vain alkaa odottaa sitä, josko Julia kesyyntyisi ottamaan Geren oikein laillisesti vihityksi aviomiehekseen elokuvan onnelliseksi lopuksi. Ja kuten arvata saattaa, ei lopputulosta ole kovin vaikea arvata.

Idea uudesta Roberts-Gere-Marshall-produktiosta lähti liikkeelle tähtiparin itsensä toiveesta. Näyttelijät kuulemma halusivat jälleen päästä työskentelemään yhdessä, ja nimenomaan suurimman hittinsä ohjaajan kanssa.

Runaway Bride / Morsian karkuteillä - © 1999 Paramount PicturesKaikkien halua lienee motivoinut raha - mikäpä muukaan - vaikka kunnon komedienneksi tunnustetulla Robertsilla onkin viime aikoina piisannut hyväpalkkaisia hommia. Geren tähti on puolestaan ollut pikemminkin hiipuvansorttinen, joten elokuvan tekeminen on varmasti ollut ukkoutuvalle sankarille vähintäänkin lottovoiton arvoinen. Morsian karkuteillä kun todennäköisesti uppoaa ihan hyvin romantiikannälkäiseen yleisöön, vaikka tarina onkin ideologisesti epäilyttävää soopaa piinallisen pitkäksi venytetyssä paketissa.

Elokuva käy malliesimerkistä alan tutkimuksessa käytetystä käsitteestä "star vehicle". Morsian karkuteillä "tähtivälineenä" tai "tähtituupparina" pönkittää entisestään nimekkäiden näyttelijöidensä tähtikuvaa; samalla sen toisaalta uskotaan keräävän lipputuloja nimenomaan vetovoimaisten tähtiensä avulla. Elokuvasta paistaa hollywoodilaisen tuotantokoneiston kadehdittavan hyvin hallitsema laskelmoivuus ja pääparin yhteisen tähtikuvan tuotteistaminen viimeisen päälle.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä