Crème brûlée + Tiramisu = Ällömakea

Keittiömestari Kate Armstrong on kuuluista viiriäisestään ja sahramikastikkeestaan. Viiriäinen on mestarin mielestä parasta paahdettuna ja sahramikastikkeen salaisuus on kaffirlimen lehdet. Keittiö on kiehtova paikka, sen todistaa esimerkiksi lukuisien ruokaohjelmien huima suosio. Tähän suosioon nojaa myös fine diningia tarjoileva elokuva Rakkauden resepti.

Saattaa elokuva nojata hieman myös päätähteensä, Catherine Zeta-Jonesin roolittamaan keittiömestariin. Ravintola 22 Bleeckerin kuningatar on ruualle ja työlle omistautunut kontrollifriikki ja perfektionisti. Kun työnarkomaanin kokkihattua kiristää, hän käy pakastimessa viilentymässä. Terapiassakin käydään, mutta lähinnä maistattamassa uusia reseptejä. Kontrolli murtuu, kun sisarentytär Zoe muuttaa nukkensa ja nallensa Katen asuntoon.

Sisarentytär ei ole ainoa yllättävä muutos. Näet samalla kun Zoe saa kouluevääksi ranskalaisen keittiön opein valmistettua ankkaa, niin 22 Bleeckerin henkilökunta ihastelee uuden apulaiskeittiöpäällikön rentoa otetta ja italialaista pastaa. Rakkauden resepti siis kokeilee miten käy, kun ranskalainen ja italialainen keittiö kohtaavat. Tuloksena on kokkisotaa, salaisten reseptien paljastamista, pannukakkuja ja imelän makeaa söpöilyä.

Kahden mestaritason kokin kohtaamisessa ei ole kyse keittiöfuusiosta, ja se on harmi. Nykyisessä gastronomisessa kuumeessa olisi suonut elokuvan herkuttelevan ravintola- ja ruokakulttuurilla astetta enemmän. Nyt tasokas ravintola ja sen krominen keittiö pakastimineen jää kulissin asemaan. Keskeneräiseksi jää myös Katen hahmo, psyykkiset ongelmat ja niiden taustat jäävät lähes auki, terapeuttiakin kiinnostaa lähinnä sahramikastikkeen koostumus.

Jos ruokakulttuuri jääkin heppoiseksi sivujuonteeksi, niin elokuvaa pelastaa hieman sen toinen sivujuonne. Pääjuoni kun jäi jonnekin ranskalaisen baskerin ja italialaisen oopperan väliin. Sisarentyttären tarina tuo komedialliseen elokuvaan yllättävää koskettavuutta. Mieletön Zoe on Little Miss Sunshinestakin tuttu Abigail Breslin. Orvon tytön tarina lisää rakkauskomediaan hienovireistä draamallisuutta. Ei tosin tarpeeksi, sillä kokonaisuus on pannukakku, ja ihan amerikkalaisella reseptillä tehty.

Rakkauden resepti on uusintafilmatisointi saksalaisesta, vuonna 2001 ilmestyneestä Sandra Nettelbeckin elokuvasta Kaikilla mausteilla (Bella Martha). Ei voi kuin ihmetellä miksi. No ehkä siksi, että keittiö on niin kiehtova paikka. Tällä kertaa kulinaristit ja ruokaintoilijat jäivät kuitenkin tyhjin käsin tiskille, tämä elokuva ei tarjoile mitään uutta. Tai no, voisihan niitä kaffirlimen lehtiä kokeilla..

* *
Arvostelukäytännöt