Enkelit kaitsijana
On myrskyinen yö. Rautaportit sulkeutuvat ja goottipytingin pihaan kaartaa auto, josta astuu ulos pelokas teinityttö. Hänet on lähetetty vaikeiden tapausten koulukotiin, jossa langenneet enkelit pitävät majaansa.
Lauren Katen menestyneen Fallen-kirjan filmatisointi on alusta lukien äkkiväärästi vinksallaan. Langennut-elokuvan kuvasto poukkoilee teinikauhun ja teinisaippuan välillä. Suurta romantiikkaa viritellään viipyviin katseisiin ja toteutumattomiin suudelmiin. Ja sitten enkelit vetävät toisiaan pataan salamoiden säestyksellä.
Harvemmin tällaisten teelmysten peräsimestä löytyy Oscarin voittanut ohjaaja. Kieltämättä Scott Hicksin ura ei Loiston (1996) jälkeen ole ollut enää niin loistokas, vaikka on hän toki ohjannut The Boys Are Backin (2009) kaltaisia mukiinmeneviä elokuvia. Hyppäys romanttiseen teinifantasiaan on kuitenkin melkoinen.
Romantiikalla, kauhulla ja fantasiaelementeillä viritetyt nuorten kirjat ovat tällä vuosituhannella olleet suosionsa kukkuloilla. Nykyään tosin puhutaan nuorille aikuisille suunnatuista kirjoista, vaikka rautalankasymboliikalla lastattujen naivististen tarinoiden pääasiallinen kohderyhmä ovatkin teini-ikäiset eli nuoret. He ovat myös suurin elokuvissa kävijöiden ryhmä, joten menestyneimmistä teinikirjasarjoista on ymmärrettävästi tehty elokuvasovituksetkin heti tuoreeltaan, jotta ilmiöstä saadaan kaikki irti.
Langenneen voi niputtaa samaan sarjaan Twilightin (2008) kanssa. Vampyyrisarjan ylipitkiin pompöösipatsasteluihin verrattuna puolitoistatuntinen enkelitaru on napakka ja ylilyöneissään lystikäs. Toki tälläkin kertaa nuoret näyttelijät ovat heinäseipään nielleitä ja kliseet vyöryvät ovista ja ikkunoista, mutta Hicks lienee oivaltanut lähtöaineistonsa älyttömyyden. Sen verran kieliposkelta lopputulos vaikuttaa. Varsinkin teinielokuvien leipälajiin lukeutuvassa vertauskuvallisuudessa on lyöty löylyä, mistä pääparin miekkailukohtaus penetraatiovertauksineen ja hikisine kasvoineen on hilpeä esimerkki.
Kohderyhmäkatsojille pelikenttä lienee toisenlainen. Kasvukivut, sosiaaliset suhteet ja seksuaalinen herääminen ovat tosiasiallinen osa varttumisprosessia, mitä teineille suunnatut elokuvat ovat slashereista asti käsitelleet. Langenneessakin on useampia kauhuun viittaavia kohtauksia, vaikka kirvesmurhaajaa ei goottikartanon kätköistä löydykään. Nyt on tyydyttävä langenneihin enkeleihin, joista valitun käsivarsille voi sankarittaren kera heittäytyä turvaan odottamaan sen oikean suudelmaa.
Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
Hyvä postimies
Dokumenttielokuva pikkukylän pormestarivaaleista heijastaa Euroopan polttavaa pakolaiskeskustelua.
Edellinen: Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö
Disneyn rakastettu animaatioklassikko herää valovoimaisesti henkiin modernina satumusikaalina.