Zombit tulevat taas

Grindhouse-sarjan toinen elokuva Planet Terror tarjoaa toiminnallisella zombiteurastuksella vastapainoa Quentin Tarantinon melko seesteisiä osia sisältäneelle Death Proofille. Robert Rodriguezin ohjaus on nimittäin b-elokuvahenkistä suoraa toimintaa, jossa luoteja, paljasta pintaa ja nokkelaa sanailua ei säästellä. Siinä missä Death Proof käynnisteli tapahtumia hiljalleen, Planet Terror on lähes jatkuvaa väkivaltaa, joka saa elokuvan kestäessä yhä mielikuvituksellisempia muotoja. Jälkimmäisenä ensi-iltansa saava Planet Terror ei häpeile K18-leimaansa.

© 2007 Dimension FilmsRodriguez–Tarantino-parivaljakon käsissä syntynyt elokuvakaksikko kumartelee selvästi esikuvilleen, mutta toisaalta molemmat pitävät sisällään myös tekijöidensä vakiomaneereita. Grindhouse-elokuvista jää myös hieman välitöiden makua, mutta sen ei kuitenkaan tarvitse antaa häiritä katselukokemusta. Varsinkin b-elokuvasta ja muusta kulttistatuksen omaavasta tuotannosta kiinnostunut katsoja saattaa saada rahoilleen reippaasti vastinetta. Osa katsojakunnasta sen sijaan saattaa pitää rosoista filmiä, runsasta väkivaltaa ja liioiteltuja tapahtumia vieraannuttavina tai suorastaan epämiellyttävinä.

Varastettujen kemiallisten aineiden ja karkuun päässeiden olioiden vuoksi ihmiset joutuvat taudeille alttiiksi, mikä johtaa epidemiaan, ruumiskuormaan ja koko kaupungin muuttumiseen zombien temmellyskentäksi. Tarkoituksena on säilyä hengissä ja löytää vasta-aine tartuntaa vastaan. Apokalyptisiä sävyjä saava Planet Terror sisältää teurastusta lukuisin eri keinoin, jolloin elokuvan luonteelle sopien avuksi on otettu joukko toiminta- ja kauhuelokuvien kliseitä, mutta hieman kieli poskessa vedetyllä linjalla ne sulautuvat varsin onnistuneesti osaksi kokonaisuutta.

© 2007 Dimension FilmsRodriguez on hoitanut elokuvassa muun muassa ohjauksen, käsikirjoituksen, tuottamisen, kuvaamisen, leikkauksen ja musiikin, joista osa on tosin hoidettu yhdessä muiden henkilöiden kanssa. Roolituksessa on käytetty niin kuuluisampia nimiä kuin hieman pienemmälle huomiolle jääneitä näyttelijöitä. Sin Cityssäkin näytellyt Bruce Willis kuuluu ensiksi mainittuihin, joskin hänen esiintymisensä valkokankaalla jää varsin lyhyeksi. Pääosaparia esittävät Rose McGowan, joka nähtiin jo Death Proofissa Pamin osassa, sekä Freddy Rodríguez. Ylipäätään näyttelijäsuorituksissa ei ole juurikaan moitteen sijaa.

Grindhouse-elokuvat ovat keskenään varsin erilaisia. Siitä johtuen onkin vaikea lähteä vertailemaan niiden onnistuneisuutta toisiinsa nähden. Molemmille on kuitenkin yhteistä, että niissä on kiinnostavia episodeja, mutta kokonaisuus ei välttämättä jaksa kantaa aivan koko elokuvan kestoa. Onkin mielenkiintoista päästä myöhemmin vertailemaan, kumpi ratkaisu on toimivampi elokuvan levitystä ajatellen, Pohjois-Amerikan yhdessä näytöksessä esitetty kaksoiselokuva vai Suomessa ja muualla Euroopassa nähdyt erillisjulkaisut.

Elokuvan alussa esitetään Robert Rodriguezin ohjaama traileri, Machete. Muita Grindhousea varten tehtyjä trailereita ei näin ollen Suomen valkokankailla tulla näkemään.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 9 henkilöä