Antaa pojan tanssia

On vuosi 1984. Englantilaisessa kaivosyhteisössä asiat ovat huonosti. Paikkakunnan kaikki kaivosmiehet ovat lakossa ja pääministeri Margaret Thatcher päättää pistää kovan kovaa vastaan. Ellioteillakin isä ja vanhempi veli lakkoilevat. Perheen äiti on jokin aika sitten kuollut. Perheen talous ja hermot ovat tiukalla. Billy, 11-vuotta, ei kuitenkaan alistu kurjuuteen vaan löytää rytmin sykkeen. On kuitenkin hieman ongelmallista perinteiselle miehiselle yhteisölle, joka yleensä on ilmaissut itseään vain väkivallan keinoin, kun Billyn kiinnostuksen kohteeksi nousee baletti.

© 2000 UniversalBalettihan ei perinteisesti ole miehisten miesten laji. Yleisemmin stereotypioihin liitetään vähintäänkin arveluttava seksuaalinen suhtautuminen ja yleisesti hieman naismainen luonne. Billy henkilönä ja Billy Elliot elokuvana taistelevat näitä ennakkoasenteita vastaan menestyksekkäästi. Billy taistelee itselleen hyväksynnän tanssin avulla. Tässä hän saa runsaasti apua balettiopettajaltaan.

Oscareita, onko heitä

Kaikki näyttelijät tekevät elokuvassa loistavaa työtä. Varsinkin Julie Waltersin baletinopettajan rooli on erinomainen. Toivottavasti nainen saa tästä Oscar-patsaan. Tämän lisäksi mielettömän pätevää työtä tekee nuorta Billyä esittävä Jamie Bell, jonka tanssi tosissaan ilmaisee tunteita - kaikkea mielettömän raivon ja riemun väliltä.

© 2000 UniversalBilly Elliot on varsin englantilainen elokuva, ja tällä en tarkoita Merchant-Ivoryn patsastelua, vaan pikemminkin Housut pois -elokuvan raikkautta. Asioista puhutaan oikeilla nimillä ja ongelmia ei sivuuteta. Yhteiskunnallinen konteksti luodaan erinomaisen helposti ja tätä vasten Billyn henkilökohtaisesta taistelusta tulee merkittävä.

Billy Elliot kuitenkin kaipaa jotakin, en oikein tiedä mitä, jotta se olisi tosissaan ollut täydellinen. Ehkä sitä vaivasi tietty etäisyys. Itselläni sen havaitsin siinä, että tämän elokuva tanssikohtauksissa ei alkanut puntti vipattamaan, vaikka tilaisuuksia oli monia. On kuitenkin hyvä, että Suomessakin ymmärretään välillä kunnon elokuvan päälle. Luojan kiitos, kaikki Suomeen tuodut elokuvat eivät ole mitään Timanttikyttiä. Erinomainen elokuva Billy Elliot kuitenkin on.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 6 henkilöä