Mieheksi kasvamisen vaikeudesta

Billy Elliot on kertomus 11-vuotiaasta pojasta 1980-luvun puolivälin englantilaisessa kaivoskaupungissa. Thatcherin hallitustoimet ovat pakottaneet kaivostyöläiset lakkoon ja rikkureita suomitaan kovalla kädellä. Uho ja nyrkki ovat niitä miehuuden malleja, joita Billyn isä ja vanhempi veli tarjoavat pojalle, jonka velvollisuuksiin kuuluvat dementoituvan isoäidin vahtiminen ja isoisävainaan nyrkkeilyharrastuksen jatkaminen. Kuolleen äidin poissaolo tuntuu vahvasti Elliotin perheessä, jossa ei halita eikä itketä.

© 2000 UniversalBillyn elämä saa uutta sisältöä, kun erään kerran nyrkkeilyharkat järjestetään samassa tilassa tyttöjen balettitunnin kanssa. Musiikin ja liikkeen yhteys vie pojan mennessään, ja opettaja huomaa Billyn luontaisen lahjakkuuden. Balettikoulun tytöt, joukossa myös opettajan mutkaton tytär, hyväksyvät varsamaisen pojan joukkoonsa, ja kotona äitinsä mekkoihin sonnustautuva koulutoverikin etsii Billystä vastakaikua. Billyn balettiharrastus tulee kuitenkin pian isän ja veljen tietoon, ja itse kunkin arvot ja asenteet heittävät häränpyllyä Billyn puolustaessaan harrastustaan määrätietoisen opettajansa tukemana.

Isiä ja poikia

© 2000 UniversalBilly Elliot on harvinaisen sävykäs kuvaus perheenjäsenten suhteista ja identiteetin hakemisesta. Pääosassa on tietenkin Billyn rakkaus balettiin, mutta myös isän ja veljen elämäntapa saa ymmärrystä osakseen, ja heidän sisäinen kamppailunsa on riipaisevaa seurattavaa. Syrjään ei jää mummokaan, joka kapinoi omalla, hiljaisella tavallaan. He kaikki ovat oman arkipäivänsä sankareita. Elokuva toimii myös nostalgiaretkenä 1980-luvun Englantiin, aina mainiota soundtrackia myöten.

© 2000 UniversalElokuvan ehdoton dynamo on Billy Elliot itse, jota nuori Jamie Bell loistavasti tulkitsee ilmaisten tunteitaan niin kasvoillaan kuin tanssillaankin. Hänen Billynsä on monessa suhteessa enemmän mies kuin uhonsa taakse piiloutuvat isä ja veli. Aina laadukas Julie Walters on jälleen erinomainen tiukkana, mutta lämminsydämisenä opettajatätsynä, joka paikkaa Billyn äidin jättämää aukkoa. Mieleenpainuva on myös Gary Lewisin osasuoritus Billyn isänä, jonka härkämäisen ja -päisen olemuksen takaa tihkuu suunnaton rakkaus kumpaakin vesaansa kohtaan. Alkaa sitä seuratessa raavaammankin uroon kurkkua kuristaa kummasti, allekirjoittaneesta puhumattakaan.

Suuria elokuvia ei läheskään aina tehdä suurista ihmisistä.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 6 henkilöä