Elokuvataistelijan antologiaelokuva
Lieksa on Markku Pölösen uran seitsemäs pitkä elokuva. 50-vuotisjuhlatkin ovat syyskuussa.
– Joku on jo ehtinyt sanomaan, että Lieksassa on antologian makua. Kyllä minä siihen halusin tehdä elokuvallisia kohtauksia. Siellä on joitakin vaikutteita ja sitten kohtauksia, joita on aina halunnut tehdä.
Tuotantotaistelu
Elokuvan tekeminen on kovaa touhua.
– Suomessa ei voi pärjätä elokuvataiteilijana, pitää olla elokuvataistelija! Joka ikisestä kuvasta ja kohtauksesta väännetään kättä. Suomalaisissa elokuvissa tehdään satoja kompromisseja.
Ohjaaja sympatiseeraa elokuvatuottajien tuotantosulkua.
– Kysymyshän ei ole 1,2 miljoonasta, vaan suomalaisen elokuvan arvostuksesta. Meillä on suomalaisessa kulttuurissa niin sanottuja lippulaivoja, joihin survotaan rahaa, vaikka mitään näyttöjä ei tule kymmeniin vuosiin. Suomalainen elokuva on näyttönsä antanut.
Suomalaiselta elokuvayleisöltä Pölönen pyytää ymmärrystä rahoituskärhämöinnin seurantaan.
– Ehkä helpottaa kun kertoo, että kysymys ei ole verorahoista vaan niistä humpuukirahoista, joita käytetään lottoamiseen ja muihin peleihin, ja siitä miten ne oikeudenmukaisesti jaettaisiin tässä kulttuurin kentässä.
Ryhmät erikoistilanteissa
Pölönen on ohjannut, käsikirjoittanut ja myös ensi kertaa leikannut elokuvan. On vaikea sanoa, mistä idea Koppelon klaaniin tuli:
– Olen aikaisemminkin kuvannut pieniä ryhmiä erikoistilanteissa. Onnen maa oli tarina maalaisperheestä modernin elämän kynnyksellä, Kuningasjätkässä oli tukkilaisporukka. Tässä on sitten Koppelon perhe menossa kohti unelmaansa.
Perheen kaltaisessa pienoisyhteiskunnassa on ohjaajan mukaan hyvä kuvata ihmisten luonteiden mukaisia toimintatapoja ja kohtalon oikkujen vääntelyä.
Uskottavuus
Vaikka Pölönen jo konkari onkin, niin elokuvaa tehdessä löytyy aina haasteita. Visuaalinen näyttävyys ja tarinan uskottavuus on ohjaajalle tärkeää:
– Lieksassa liikutaan aika tavalla mielikuvituksen puolella, mutta omassa maailmassaan ja tarinan omassa lainsäädännössä elokuvan pitää olla uskottava. Pelkäsin, että meneekö Koppeloitten omanlainen maailma rikki, kun siihen tuodaan moderneja nykyhetken elementtejä, mutta kyllä se kesti.
Lieksasta tuli Pölösen ostaman Suomen Filmiteollisuuden tavaramerkin ensimmäinen elokuva 44 vuoteen.
– SF-mutteri on lapsuuteni tärkein elokuvasymboli. Joka kerta kun katsoo omaa käyntikorttiaan, niin käy lämmin ailahdus. Se on ollut meidän koko porukalle ryhdistävä ja velvoittava asia.
Pölönen ei aio ostaa viidenkympinvillitysmoottoripyörää, vaan ohjaa seuraavaksi rallielokuvan.
– Ralliraita on komedia rallin maailmasta. Tällä kertaa pitäisi olla niin vauhdikas elokuva, että sitä ei kaikkien munuaiset edes kestä!
Seuraava:
JP Siili ja Ganes
– Elämässä ei useinkaan ole selkeätä punaista lankaa, mutta elokuvassa semmoinen on syytä olla. Halusin löytää keinot tehdä elokuvasta varsin selkeän tarinan. Sellainen juonellinen ranka, että se on kiinteä ja tiheä, eikä liian pitkä.
Edellinen: Claes Olsson ja Colorado Avenue
– Kun luet jonkun kirjan, se on hyvä ja olet elokuvaohjaaja ja tuottaja, niin heti tulee mieleen, että saisiko tästä elokuvan. Koska kuvittelet, että jos olet itse kokenut jotain voimakkaasti, niin elokuvan kautta pystyt välittämään sitä tunnetta mui
Tällä viikolla
Uusimmat
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta
- Vihollisen vesillä dvd
- Mielensäpahoittajan rakkaustarina ensi-ilta
- MaXXXine ensi-ilta
- The Beekeeper dvd
- The Peasants – Talonpoikia ensi-ilta
- Savage Salvation dvd
- Päivät kuin unta ensi-ilta
- Kivun ja ilon työ ensi-ilta