Rakkaudesta elokuviin

Elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa käynnistyy Helsingissä 20.syyskuuta jo 20. kerran. Varhaiseen aikuisikään ehtineiden elokuvajuhlien ohjelmisto on juhlavuoden kunniaksi erityisen komea. Tarjolla on jälleen vaihtoehtoisia näkemyksiä elokuvamuodon ja sisällön rajoja koettelevien ohjaustöiden muodossa.

ControlAvajaiselokuvana esitetään Anton Corbijn esikoisohjaus Control. Elokuva kertoo Joy Divisionin laulaja Ian Curtisin elämästä, joka päättyi 23-vuotiaana itsemurhaan. Suurta ennakkohuomiota nauttinut ja innokkaimpien jo kaikkien aikojen rock-elokuvaksi nimeämä Control on eittämättä yksi festivaalin odotetuimmista elokuvista.

Eastern PromisesErittäin kiinnostava tulee olemaan myös David Cronenbergin tuore ohjaustyö Eastern Promises, joka käsittelee tärkeää ja cronenbergilaisittain niinkin harvinaista aihetta kuin ihmiskauppaa. Ohjaajan elokuvat ovat olleet festivaalin vakiokalustoa jo vuosien ajan ja Eastern Promises esitetäänkin elokuvajuhlien juhlanäytöksenä.

Ohjelmisto pitää sisällään mielenkiintoisia pohjoismaisia teoksia. Islantilaisen Vesturport-ryhmän elokuvapari Children ja Parents ovat rehellisiä realismin kuvauksia tämän päivän ongelmista. Lukas Moodysson pallottelee identiteettikysymyksillä kokeellisessa, synkkäsävyisen lyyrisessä elokuvassaan Container. Festivaaliohjelmistoon on valittu myös Lars von Trierin suoraviivainen komedia The Boss of It All.

Breath (Soom)Rakkautta & Anarkiaa tarjoaa tänäkin vuonna monia kiehtovia elokuvakokemuksia Aasiasta. Kenties odotetuimpia ovat Liikkuvan Linnan ohjanneen Hayao Miyazakin pojan esikoisohjaus Maameren tarinat sekä Viiden vuodenajan ohjaajan Kim Ki-dukin vankilaromanssi Breath. Huomionarvoisia elokuvatapauksia tulevat varmasti olemaan myös väkevästä Old Boysta vastanneen Park Chan-wookin I´m a Cyborg But That´s Ok, Auraeus Soliton tyttörakkautta ja aikuistumisriittejä kuvaava Tuli ja Je-yong Leen ohjaama, perverssiin kulttisarjakuvaan pohjaava Dasepo Naughty.

Jenkkitarjonnasta voidaan nostaa esiin pahamaineisen Harmony Korinen uusin, edellisiä ohjauksia helpommin lähestyttävä, julkkis-imitaattori-draama Mister Lonely ja crack-koukussa olevan opettajan ja 13-vuotiaan tytön välisestä ystävyydestä kertova, Ryan Fleckin ohjaama Half Nelson. Dokumenttipuolella on tarjolla sekä Michael Mooren uusin että hänestä tehty dokumentaari, ruokailutottumuksia ruotiva Fast Food Nation, Hunter S.Thompsonin tuhkat taivaalle räjäyttävä Blasted!!! ja Yhdysvaltain armeijan kidutuskäytäntöihin keskittyvä Taxi to the Dark Side.

Varsin kansainväliseltä ohjelmakartalta löytyy omat sarjansa ranskalaiselle, brittiläiselle, intialaiselle ja Latinalaisen Amerikan elokuville. Katsojille tarjotaan elokuvanäkemyksiä myös vähemmän perinteikkäistä elokuvamaista kuten Israelista, Serbiasta ja Egyptistä. Elokuvien esityspaikkoina toimivat Bio Rex, Kinopalatsi, Maxim, Kino Engel 1–2, Kesäkino Engel ja Andorran Koff-Sali Dubrovnik. Festivaalien lipunmyynti on käynnistynyt. Ohjelmisto kokonaisuudessaan, aikataulu ja lisätiedot löytyvät osoitteesta www.hiff.fi.