Monipuolistuva Artisokka

Naisiin, naiseuteen ja naistekijyyteen keskittyvä Artisokka-festivaali tarjoaa jälleen kompaktin, mutta herkullisen kattauksen laadukasta nykyelokuvaa. Kolmipäiväisen festivaalin ohjelmistossa on pitkien elokuvien lisäksi tällä kertaa luvassa myös lauantaina Lasipalatsissa järjestettävä naistekijyyttä luotaava keskustelutilaisuus sekä kotimaisia lyhytelokuvia. Lauantaina 1.3. Bio Rexissä järjestettävässä ilmaisnäytöksessä esitetään muun muassa viimevuotisilla Tampereen lyhytelokuvajuhlilla kotimaisen kilpailusarjan voittanut Zaida Bargrothin ohjaama mainio nuoruudenkuvaus Heavy Metal (2007).

Tyttöjä, poikia ja tyttöpoikia

Water LilliesArtisokka-festivaalin pitkien elokuvien ohjelmistossa on myös kaksi hienoa nuoruudenkuvausta. Water Lillies (2007) on nuoren ranskalaisen Céline Sciamman esikoispitkä ohjaustyö kuvioiuintia harrastavista nuorista tytöistä, näiden ystävyys- ja rakkaussuhteista. Nuoruudenkuvauksena Water Lillies on harvinaisen onnistunut ja sen tapa käsitellä nuorten naisten seksuaalista heräämistä on toteutettu ymmärryksellä. Muutamaa epäuskottavaa hetkeä lukuun ottamatta elokuva on tavattoman tasapainoinen ja valmis esikoisteos. Päähenkilöiltään ja osittain tarinaltaankin se muistuttaa Lukas Moodyssonin esikoispitkästä ohjaustyöstä Fucking Åmål (1998)

Argentiinalaisen Lucia Puenzon XXY (2007) on visuaalisesti näyttävä, haikean vimmainen kertomus 15-vuotiaasta Alexista, jota tavanomaisten nuoruuden ongelmien lisäksi riivaa tuska omasta erilaisuudesta. Alex on hermafrodiitti, joka nuoresta iästään huolimatta on joutunut jo läpikäymään lukuisia leikkauksia ja raskaita lääkehoitoja tullakseen joksikin, ollakseen selkeästi jotain sukupuolta.

XXYXXY on varsin viisas kuvaus yhteiskunnan ahtaista sukupuolirooliodotuksista ja tarpeestamme määrittää ihmisiä näiden odotusten mukaan. Vaihtoehtojen vähyys ja ympäristön luomien paineiden kovuus kirkastuvat häikäisevällä voimalla tässä hienovireisessä elokuvassa, jonka rakenteen avoimuus ja hajanaisuus alleviivaavat sen kertomaa varsin osuvasti.

Vahvojen naisten väkeviä tarinoita

Sveitsiläiselokuva Fräulein (2006) ja saksalais-turkkilaisen Fatih Akinin (Suoraan seinään) uusin elokuva Taivaan reunalla (The Edge of Heaven, 2007) ovat molemmat vahvojen naishahmojen kannattelemia elokuvia Euroopan raja-alueilta. Saksalais-turkkilaisen Akinin elokuvassa toisiaan etsivät ihmiset kulkevat maantieteellisesti lyhyen, mutta henkisesti suunnattoman pitkän matkan Saksasta Turkkiin. Elokuva palkittiin parhaasta käsikirjoituksesta vuoden 2007 Cannesin elokuvajuhlilla.

Fräulein Fräulein tutkii Euroopan lähihistoriaa kolmen Jugoslavian hajoamissodan kokeneen naisen kautta. Samaan sveitsiläiskahvilaan töihin päätyvien naisten tarinat ovat täynnä surua, haikeutta ja sairautta. Oivaltavasti kuvattu elokuva on pieni suuri kertomus elämän kolhimien naisten erikoisesta, epäsuhtaisesta ystävyydestä.

Lisäksi Artisokan ohjelmistossa on luvassa värikkään eloisaksi kuvailtu libanonilaiselokuva Caramel (2007) sekä matka maailman kuuluisimmalle hautausmaalle, Père-Lachaiselle, omalaatuista tunnelmaa henkivässä dokumentissa Forever (2006).

Helsingistä Artisokka-festivaali jatkaa Tampereelle, jossa sen ohjelmistoa esitetään elokuvateatteri Niagarassa. Lisätietoja osoitteesta www.artisokka.info.