Sekasotku

Kertoisitko parhaalle kaverillesi, jos hänen puolisonsa pettäisi häntä? Tämän ongelman ympärillä pyörii Ron Howardin ohjaama The Dilemma. Nimekkään ohjaajan uutuus on heikon vastaanoton vuoksi tuupattu Suomessa suoraan dvd:lle, eikä ihme.

Jonnekin The Dilemman ytimeen on piilotettu hyvä elokuva, joka käsittelee rehellisyyttä ja toisen tuntemista tuoreesti ja hauskasti. Se on vain hautautunut turhien sivujuonteiden ja tylsien komediakohtausten alle. Elokuva ei tiedä ollako komedia vai draama, eikä pysty näitä puolia kunnolla yhdistämään.

The DilemmaRonny Valentine (Vince Vaughn) ja Nick Brannen (Kevin James) suunnittelevat autoja, ja heillä on mahdollisuus rahakkaaseen sopimukseen uudesta autosta Dodgen kanssa. Deadlinen lähestyessä Ronny saa selville että Nickin vaimo pettää häntä, eikä hän tiedä kertoako asiasta loppuun palaneelle Nickille.

Elokuvan sävy vaihtelee villisti urpoilukomedian, melodraaman ja mustemman huumorin välillä. Tämä syö erityisesti draaman toimivuutta, kun usein mennään kädenlämpimän komedian ehdoilla eivätkä hahmot kehity uskottavalle tasolle. Väärinkäsitykset ovat ikiaikainen huumorin lähde, mutta tällaisessa jonkinasteiseen realismiin pyrkivässä viitekehyksessä ne saavat vain miettimään kuinka tyhmiä hahmot ovatkaan. Tarinan ytimessä olevat ideat ovat mielenkiintoisia, mutta pääsevät esille vain harvoin. Muutamassa kohtauksessa käsitellään myös Nickin avio-ongelmien syitä yllättävänkin suorasukaisesti, mikä murtaa elokuvan asetelman mustavalkoisuuden. Nämä hetket ovat tosin harvassa ja tuntuvat aivan eri elokuvalta.

The DilemmaHuumoripuoli taasen ei yksinkertaisesti toimi. The Dilemma on kaksituntinen, ja siitä lähes neljännes käytetään tarinaa edistämättömiin sekoilukohtauksiin. Hyvänä näyttelijänä Vince Vaughn tekee minkä voi ja on vastuussa elokuvan muutamista onnistumisista. Lähinnä huonoissa komedioissa esiintynyt Kevin James ei ole toimiva vastapari hänelle, eikä oletettavasti improvisaatioon perustuva dialogi pahemmin säkenöi. Riman alittaa Queen Latifahin esittämä konsultti, joka on elokuvassa vain puhuakseen pikkutuhmia juttuja kuten mies.

* *
Arvostelukäytännöt