Romanssin takaa pilkottaa pamfletti

Jane Austen kirjoitti ironisia aikalaiskuvauksiaan romantiikan ajan Englannissa. Yksi Austenin tuotannon aikaa kestäneimmistä ilotteluista, kirjailijattaren pääteokseksikin tituleerattu Ylpeys ja ennakkoluulo kertoo Bennetien viiden tyttären naimahuolista. Keskushahmoksi nousevan Elizabeth Bennetin ja äveriään herra Darcyn rakkaustarina on klassikoiden klassikko, maailmankirjallisuuden asteikolla samaa luokkaa Tuulen viemän kanssa. Tätä ylpeyden ja ennakkoluulojen mutkistamaa rakkaustarinaa on selvitelty valkokankaalla ja tv:n ruudussa useita kertoja. BBC:n rakastettu minisarja vuodelta 1995 innosti muun muassa Bridget Jonesia.

© 2005 Universal StudiosJoe Wrightin ohjaama elokuva Ylpeys ja ennakkoluulo on väistämättä typistetty versio sekä kirjaan että sarjaan verrattuna. Esimerkiksi nuorimmat Bennetit, Kitty ja Lydia, jäävät varsin ohuiksi hahmoiksi. Kuitenkin Austenin valtava henkilögalleria ja tapahtumapaikkojen paljous on saatu tiivistettyä eheäksi kertomukseksi. Elokuva ei tipauta katsojaa rattailta edes lyhyellä visiitillä herra Darcyn palatsiin.

Elokuva rullaa kirjan hengessä. Romantiikan ja hupsujen karikatyyrien takaa siintävät 1700-luvun lopun yhteiskunnalliset epäkohdat. Keskiluokkaisenkaan naisen asema ei ole helppo. Tuottoisaa avioliittoa pitäisi tavoitella, vaikka rakkauden kustannuksella. Tyttöjen omaisuus onkin kauneudessa, eikä typeryys ole pahe.

© 2005 Universal StudiosTässä perspektiivissä nykynaisen mahdollisuuksien (ja mahdollisten ongelmien) kirjo näyttäytyy huomattavasti laajempana. Vaikka kauneutta ja nuoruutta edelleen palvotaan, on naisen käyttöikä pidentynyt. Edes soveliaat naimavuodet ohittanut nainen ei ole pilaantunut eikä häpeä vanhemmilleen. Sen sijaan 1700-luvulla naimaton nainen jäi vanhempiensa taakaksi, mistä syystä harva uskalsi Elizabethin tapaan hätistellä kosijoita matkoihinsa.

© 2005 Universal StudiosElizabeth onkin itsepäinen ja itsenäinen kyynikko, jonka roolissa Keira Knightley on yllättävän hyvä. Elizabethista tulee esiin eloisa, nokkela, jopa näsäviisas puoli, mikä ei kuitenkaan estä neitiä oppimasta tuntemaan itseään ja kasvamasta aikuiseksi. Colin Firthin, vuoden 1995 aidon ja alkuperäisen herra Darcyn, suuriin saappaisiin astunut Matthew MacFadyenkin onnistuu olemaan sopivan ylhäinen ja juro. Näyttelijäkaartin tähtenä loistaa kuitenkin Rosamund Pike, joka esittää Elizabethin vanhempaa siskoa Jane Bennetiä. Janen ja herra Bingleyn lempi on myös ah niin suloista katsottavaa.

Kaiken kaikkiaan Ylpeys ja ennakkoluulo on laadukasta ja ihanasti kuvattua viihdettä: se liikuttaa, naurattaa, jättää kaipaamaan lisää – mutta tarjoaa myös pohtimisen paikkoja. Kauniit puvut, jylhät maisemat ja komeat kartanot luovat hersyvän kontrastin ironian okaille tässä täydellisessä tyttöelokuvassa. Tee siis vaimosi onnelliseksi. Vie hänet elokuviin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,2 / 5 henkilöä