Fuckbuddy-romantiikkaa

Nyky-yhteiskunnassa perinteinen yhteisöllisyys, perhe- ja parisuhdekeskeisyys on saanut jonkin verran väistyä individualismin, hedonismin ja jopa sitoutumiskammoiselta vaikuttavan yli-itsenäisyyden tieltä. Toisinaan vaikuttaa siltä, että kvartaalitalouteen aivopestyn ”mulle-kaikki-nyt-heti”-sukupolven elämä on vain projektia toisensa perään, oli kyse sitten työpaikoista, ystävyyssuhteista tai parisuhteista. Näin ystävien kesken pyrkii käsittelemään romanttisen komedian keinoin edellä mainittuja dilemmoja.

Näin ystävien keskenPitkää päivää tekevä lääkäri Emma (Natalie Portman) päätyy platonisen ystävänsä Adamin (Ashton Kutcher) kanssa odottamatta sänkyyn. Tai odottamatta ja odottamatta, sillä naislukijoille seuraa nyt shokeeraava paljastus ”platonisista” mieskavereista: joka ainoa heistä on jossain vaiheessa miettinyt, minkälaista olisi panna naispuolista ”pelkkää kaveria”, ja miltä tämä näyttäisi alastomana. Mietteet eivät yleensä muutu käytännöksi, ja ajan myötä mieskaveri voi jo ajatella naista ”yhtenä jätkistä” eikä miellä tätä enää naiseksi seksuaalisessa mielessä, mutta mietteet ovat kuitenkin jollain tasolla olemassa. Täysi platonisuus on eunukeille.

Emma ja Adam päättävät alun hämmennyksen jälkeen syventää kaveruuttaan fuckbuddy-suhteeksi, jossa he harrastavat seksiä vailla sitoumuksia. Ihminen on kuitenkin siitä jännä otus, että harva voi olla saman ihmisen kanssa loppumattomasti sekä kaveri että panopuu ilman, että mitään tunne-elämään viittaavaakaan käy mielessä. Koska kyseessä on romanttinen komedia, on sanomattakin selvää, miten tarinassa käy kun romanttiset tunteet tulevat häiritsemään pikaruokahenkistä paineiden purkamista.

Näin ystävien keskenVanhan ohjaajakonkarin Ivan Reitmanin komediaohjausten rutiini on vahva, ja sekä kielenkäyttö että seksielämän kuvaaminen ovat tavanomaista konstailemattomampia romanttiselle komedialle. Tarinan kehityskaaressa olisi aineksia parempaankin, ja komedian keinoin voisi hyvin käsitellä laajempiakin ihmissuhdeteemoja, varsinkin kun pääroolissa on yksi nykypäivän parhaista nuorista naisnäyttelijöistä, laaja-alaiseen tulkintaan pystyvä ja erittäin hehkeä Natalie Portman.

Valitettavasti elokuva kuitenkin hukkaa potentiaalinsa, sillä Näin ystävien kesken on paitsi turhan venytetty ja juoneltaan laahaava, myös parhaimman teränsä sivuhahmojen sukupuoliasioihin kadottava.

Portmanin karisma auttaa antamaan osan ongelmista anteeksi, mutta kerronta hajoaa kuin varpusparvi heti kun huomio kiinnittyy pääparin sijasta ties mihin vanhoihin elostelijoihin sekä seksuaalivähemmistöihin, joilla täytetään Hollywoodin kliseistä suvaitsevaisuuskiintiötä. Homomiehiä on lähes jääkäriryhmän verran, ja mahtuupa mukaan laskelmoitu mutta piristävä lesbosuudelmakin, joka on avoimesti suunnattu pääkohderyhmälleen eli heteromiehille. Kuuma kielari ei kuitenkaan pelasta elokuvaa keskinkertaisuudelta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä