Vajaaksi hyytyvä evoluutioprosessi

Tuppukylän laitamille iskeytyneen oudon meteoriitin ympärillä tapahtuu. Olisi Darwinin Charlesillakin tässä kiihdytetyssä vahvimpien selviytymiskilpailussa ollut ihmettelemistä!!! Ensin ilmaantuvat alkeellisimmat yksisoluiset ja pikapikaa paikallisen golfklubin vesiesteessä elääkin jo terävähampainen alkumatelija ja ostosparatiisia terrorisoi lentävä digi-dino. Ja viikon kuluttua ilmestyvät ensimmäiset kädelliset karvaturrit kraateriin kasvaneeseen Jurassic Park -teemapuistoon. Salaisista kansioista itsensä heivannut David Duchovny pääsee vihdoinkin tekemään sen kauan kaipaamansa kolmannen asteen yhteyden nyt menneisyytensä riivaamana tiedemiehenä. No, pääsepähän ex-Mulder ainakin näyttämään paljasta persettään.

Miljardi vuotta evoluutiota on tehty asenteella, joka on tuttu viimeisistä Duchovnyn tähdittämistä X-Files -jaksoista. Elokuva on näet tehty alkumetreistä lopputeksteille kunnon virne nenän alla. Teknisesti viimeistelty elokuva on tahallisesti tehty huonoksi tieteiskauhuksi - mitäpä muutakaan voi odottaa ohjaajalta, jonka aiempien leffojen hirviögalleriaan kuuluu kerrostalonkorkuinen marsipaanimies ja joka on panna pöksäyttänyt ison Arskankin paksuksi. Suurena scifi-elokuvan ystävänä en kuitenkaan voinut vihastua Evoluution välillä sangen syvällekin menevälle sulkijalihashuumorille. Vaikka se olikin valitettavan harvassa, elokuvalla yksinkertaisesti on omat hetkensä.

© 2001 DreamWorks PicturesValitettavasti Miehet mustissa -tyylisestä komediasta on tuskin laihan leffakesän pelastajaksi. Reitmanin leffa keskittyy liiaksi tehostesirkusteluun ja istumalihaksien ympärillä pyörivän huumorin varaan ja missaa todelliset mahdollisuutensa edetä omassa kasvuprosessissaan joksikin ympärillä olevaansa paremmaksi. Vaikka elokuva tarjoaa välillä sangen hyviä oivalluksia eikä unohda eri ikäpolvien odotuksiakaan, loppujen lopuksi Evoluutio ei ole läheskään tarpeeksi räväkkä ja oivaltava tekemään sitä, mitä Wes Craven on tehnyt nyt jo useampaankin otteeseen irvaillessaan kauhuelokuvalle omissa kiljunnoissaan. Taitaapa olla, että jonkin muun enemmän tieteiselokuvan piirissä työskennelleen ohjaajan käsissä tarina olisi hioutunut helmeksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä