Amerikan uudet haasteet

Jotenkin ei Evoluutio-elokuvan iskulausetta "Have a nice end of the world" voi olla assosioimatta nykyisen Yhdysvaltain presidentin valtavaan innokkuuteen panostaa maansa ohjuskokeiluihin. Evoluutio on kriittinen hölmöläisfarssi valtaapitävien, erityisesti militaristisen komennon äkkipikaista ajattelemattomuutta vastaan.

Kyse ei ole ydinsodasta, vaan evoluutioteorian arkipäiväisestä todistuksesta. Meteoriitin putoaminen taivaalta johdattaa tarinan sankarit, aikas hölmön biologin (David Duchovny) ja idiootin geologin (Orlando Jones) tutkimaan yksisoluisten, jakautuvien organismien vaikutuksia. Pikku hiljaa alkaa näyttää siltä, että amerikkalaisen ihmisen tarina olisi lopussa, sillä haastaja eloonjäämiselle on ilmestynyt.

© 2001 DreamWorks PicturesEvoluutio on hämmästyttävä elokuva - se on juuri niin ärsyttävä kuin vain hollywoodilaisen koko perheen hirviökomedian voi kuvitellakin olevan, mutta silti siinä on outo viehätyksensä. Hauska se ei ole juuri kertaakaan, vaikka kovasti sellaista yrittää. Evoluution parissa kumma kyllä viihtyy. Ehkä kyse on vain sympaattisista hahmoista ja epätavallisen inhimillisestä ryhmähengestä maailman todellisten pelastajien välillä. Nämä tyypit eivät juuri paineita viljele. David Duchovny tuntuu suorastaan nauttivan päästyään eroon takakireästä outojen ilmiöiden tutkimisesta Salaisissa kansioissa. Sama koskee Julianne Moorea, joka niinikään on nähty järjestäen vakavammissa rooleissa viime aikoina. Mooren ei tarvitsekaan kuin nojata pöytään, niin kaikki on kohdallaan. Ihmisten hillumista on joskus kiva katsella, etenkin kun he todellakaan eivät yritä keksiä uusia vitsejä, vaan tyytyvät vieläpä vanhoihin.

Ja suuri kysymys: voiko teini-idioottina aikaisemmin tunnettu Seann William Scott hänkin olla luontevasti hyväntahtoinen? Totta se vain on: Scott vetää tyhmelin kemianopiskelijan roolinsa osuvasti läpi. Itse asiassa elokuvan hauskin kohta tulee juuri silloin, kun hän esittelee arvonsa armeijan tutkimusosastolle.

Evoluutio katsoo kirkkain silmin ja syvälle sieluun yhdysvaltalaisen kansalaisen haasteita. Mikä oikein on tämä laji, jolle kuin salamana kirkkaana taivaalta tulee niin kovin hävettävä tehtävä oudon organismin peräaukossa? Pölkkypääelokuvia aikaisemminkin ohjannut Ivan Reitman tietää, mistä puhuu.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä