Hakkeroinnin oudot kasvot

Swordfish (2001) on nasevasti ja ammattitaidolla toteutettu tietotekniikan ympärille keskittyvä elokuva, mutta valitettavan vaikeaselkoinen. Mielenkiintoinen näyttelijä Hugh Jackman esittää entistä huippuhakkeria, joka näkee tarjottavan keikan antavan mahdollisuuden saada tyttären huoltajuus takaisin. Hackmanin Stanley Jobson suostuu ja itse tehtävä, hallituksen tietokoneeseen murtautuminen, on hänelle hyvin helppo, kun ottaa huomioon, miten kauan Stanley on ollut pois kuvioista. Ei kovin realistista. Keikkaa hänelle tarjoaa salaperäinen Gabriel Shear - John Travolta hänelle nykyisin valitettavan tyypillisessä latteassa roolissa, josta ei tiedä, mitä mies tahtoo. Onko hän maataan puolustava patriootti vai rahanhimoinen rosmo? Katsoja ei tiedä. Elokuva sisältää myös panttivankitilanteen ja pankkiryöstön.

© 2001 Warner Bros.Dominic Senan (mm. Puhallettu 60 sekunnissa, 2000) ohjaustyö on sinänsä laadukasta ja mies kyllä osaa bravuurinsa, autojen rajun takaa-ajon, pukea jännittävään kuosiin. Varsinkin takaa-ajetun bussin pako on suorastaan nerokkaasti ideoitu. Sena on muutenkin parantanut 60 sekunnista sikäli, että Swordfishin naishahmo, suloisen Halle Berryn esittämä Shearin apuri Ginger, on kirjoitettu huomattavasti syvällisemmäksi kuin vastaava Angelina Jolien autovaras vuotta aiemmin. Berry panee täysin kampoihin Jackmanin leffa leffalta kasvavalle karismalle.

Travoltan ura on ollut alamaissa pahamaineisen Battlefield Earthin (2000) jälkeen, mutta Swordfish on sentään ammattitaidolla tehtynä rutiinijännärinä askel takaisin ylös. Hänen Gabrielinsa pääsee sentään sanomaan elokuvan parhaan vuorosanan, jossa kyllä riittää miettimistä pidempäänkin:

"Annat 20 miljoonaa Greenpeacelle ja uskot parantavasi maailmaa. Mitä olisit valmis maksamaan elämäntapasi säilyttämiseksi?"

Erittäin, erittäin hyvä kysymys!

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä