Rachel, Stacy ja Eleanor

Megatuottaja Jerry Bruckheimer tehtailee laadukkaita toimintaelokuvia isolla rahalla. The Rock (1996), Con Air (1997), Armageddon (1998) olivat kaikki hyvin kasattuja erikoistehostespektaakkeleita, joita on mukava katsella aivot tyhjinä perjantai-iltaisin työviikon jälkeen. Miehen uusin, Puhallettu 60 sekunnissa (Gone in Sixty Seconds, 2000) jättää kuitenkin hienoista takaa-ajokohtauksistaan huolimatta pettymyksen jälkimaun.

Gone in Sixty Seconds / Puhallettu 60 sekunnissa - © 2000 Touchstone Pictures - Jerry Bruckheimer FilmsToimintaelokuviin näemmä nykyään keskittyvä Nicolas Cage esittää eläkkeelle jäänyttä luksusautovarasta, joka joutuu takaisin hommiin pikkuveljen mokattua pahasti. Tehtävä: varastaa 50 autoa eteläamerikkalaiselle keräilijälle kolmessa päivässä tai velipoika kuolee. Ei aikaakaan, kun vanha jengi on koossa taas ja projekti alkaa. Cagen esittämän Randall "Memphis" Rainesin mieltä painaa kuitenkin, jopa enemmän kuin veljen kohtalo, vuoden 1967 Ford Mustang, jota hän ei vielä onnistuneesti ole onnistunut nyysimään. Auto on nimeltään Eleanor ja muillekin autoille machomiehemme nimeävät kauniimman sukupuolen mukaan.

Gone in Sixty Seconds / Puhallettu 60 sekunnissa - © 2000 Touchstone Pictures - Jerry Bruckheimer FilmsEnsinnäkin on typerää, että isot miehet puhuvat autoistaan she-muodossa. Vielä hölmömpää on ylipäätään ottaa mukaan varteenotettavia naisnäyttelijöitä tällaiseen elokuvaan. Lopputuloksena nimittäin on, että niin Angelina Jolie kuin esimerkiksi vanhaa mekaanikkoa esittävän Robert Duvallin naista tulkitseva Frances Fisher ovat täysin statisteja. Sen sijaan miehistä kaveruutta ja keskinäistä kehua piisaa, usein täysin turhaan.

Ohjaaja Dominic Senan (aikaisemmin vain Kalifornia, 1993) elokuvan suurin puute on kuitenkin juoni. Se ei ole koskaan ollut mikään Bruckheimerin elokuvien valttikortti, mutta tällä kertaa poikkeuksellisen lystikäs. Cage ja Duvall organisoivat luksusautojen varastamisen kuin tyhjää vain ja samaan aikaan tilannetta koko ajan seuraava etsivä Roland Castlebeck (Delroy Lindo) ei vaan onnistu saamaan miehiä poseen. Surkuhupaisampaa jeparia saa hakea, mutta tässä Castlebeck kuvataan suoraselkäisenä, vakavana ja luotettavana.

Kun Cagen Raines kaasuttelee Eleanorillaan, mieleen tulee eräs toinen, huomattavasti laadukkaampi, takaa-ajoelokuva, jossa Steve McQueen ajaa samanlaisella Mustang-autolla. Elokuvan nimi on Bullitt ja vuosi 1968…

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 4 henkilöä