Vihan oppikirja

Varoitus: tässä jutussa on muutamia merkittäviä juonipaljastuksia. Salasana: Swordfishiä ei voi käsitellä puhumatta ideologiasta ja tämä taas edellyttää juonen käsittelyä.

Elokuva on hämmentävä. Jos WTC:n räjähdyksiä ja Afganistanin pommitusta ei olisi tapahtunut, elokuvaa olisi voinut käsitellä tavanomaisena amerikkalaisena patriotismipropagandana. USA:ssa sen ensi-ilta oli kesäkuussa, Suomeen tulon ajankohta muodostaa siitä järisyttävän ideologian paljastuskertomuksen, jossa on sekä profetiaalisia että antiprofetiaalisia piirteitä.

© 2001 Warner Bros.Elokuvan juoni on keskivertotoimintapätkää monimutkaisempi - liekö se syynä elokuvan lievään floppaamiseen kotimaassaan yleisestä näyttävyydestään huolimatta?. Gabriel Shear (Travolta) on sekopäinen ja huippurikas rikollinen, joka palkkaa Hugh Jackmanin esittämän hakkerin, Stanley Jobsonin, tekemään tietokoneohjelman, jotta voisi ohjata pankissa mötköttävät käyttämättömät hallituksen rahat omille tileilleen. Jobson taas tarvitsee rahaa voidakseen käydä huoltajuuskiistaa tyttärestään. FBI pääsee kintereille ja Jobsonkin kapinoi oikeamielisenä Shearin toimia vastaan. Käy ilmi, että Shear kuuluu salaiseen terrorisminvastaiseen ryhmään, Black Celliin, josta FBI:lläkään ei ole tietoa. Ryhmä on valmis ryöstämään ja uhraamaan viattomia siviilejä saadakseen varoja sotaansa. Se kostaa ympäri maailmaa terroristien tekosia moninkertaisesti, kymmenen silmää yhdestä silmästä, jotta USA:n maaperällä tehtävään terroritekoon ei tulisi edes kiusausta (sic!). Lopussa toteutuu verinen pankkiryöstö, jonka päätteeksi Shear näyttää kuolevan. Loppumontaasissa kuitenkin selviää, että hän jää henkiin ja jatkaa toimintaansa tappamalla pahoja terroristeja.

Tästä elokuvasta on sanottu, että sen aikana kannattaa jättää ajatteleminen, se on vain viihdyttävää ja näyttävää toimintaa. Se onkin imaisevasti käsikirjoitettua ja komeaa toimintatrilleriä, siltä kannalta selkeä kolmen tähden elokuva. Älä silti missään nimessä tottele edellä mainittua kehoitusta! Swordfish osoittaa tahtomattaan, kuinka amerikkalainen elämäntapa ja sitä vastustavien tuhoaminen ovat itseisarvoja, joita ei kyseenalaisteta. Huomiota ei kiinnitetä siihen, kuinka paljon ihmisiä ja kulttuureja koko prosessissa on alistettu tai murskattu. Annetaan ymmärtää, että terroristit tekevät tekonsa silkkaa pahuuttaan ja USA ne vain oikeamielisesti kostaa. Näinhän ei ole. USA:n tavoitteiden alttarilla uhratut eivät ole vain maan omia kansalaisia kuten elokuva esittää. Tutkija Larry Mosquedan mukaan Yhdysvaltojen operaatioissa toisen maailmansodan jälkeen on kuollut yli kahdeksan miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Kumpikin osapuoli siis tappaa, kysymys kuuluukin, kummalla on oikeutus. Swordfishin ideologialla se on amerikkalaisilla, "kun meillä on tämä pyhä Amerikkalainen Elämäntapa". Shear laukoo läpi elokuvan iskulauseita, jotka sopisivat editoimatta Bushin viimeviikkojen puheisiin.

Elokuvaa puolustava voisi väittää, että sen tarina kyseenalaistaa amerikkalaisen ideologian. Siinä on ristiriitaisia hahmoja ja faktoja paljastetaan pihdaten. Välillä katsoja ei tiedä, kuka pitäisi valita hyvikseksi. Shearin hahmo on selkeästi esitetty sekopäisenä murhaajana, ei hahmona, johon voisi samaistua. Tämä on vain lumetta. Shear jätetään lopussa henkiin tekemään sitä, mitä Yhdysvaltain joukot juuri tällä hetkellä yrittävät Afganistanissa. Tarkoitus pyhittää keinot. Leffan ristiriitaisuus on vain näennäistä. Kaikki päähahmot paljastuvat lopulta hyvää tarkoittaviksi (lue: amerikkalaista elämäntapaa puolustaviksi).

Käy katsomassa tämä elokuva, jos haluat tietää, miksi USA pommittaa Afganistania. Tai oikeastaan, miksi terroristit suorittivat iskunsa. Jos kokemus ei saa sinua raivoihisi, niin mene leffan virallisten nettisivujen keskustelupalstalle. Silloin viimeistään ingnorantti typeryys ajaa sinut hulluuden partaalle.

Pakollinen loppuhuomautus: en tahdo kirjoituksellani puolustaa terrorismia. Uskon vain, että sen ja Yhdysvaltain etujen välillä on olemassa muitakin vaihtoehtoja, toisin kuin Bush yrittää väittää. Älkääkä sanoko, että tämä elokuva on vain viihdettä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä