Suomalainen lastenelokuva on elänyt enemmän tai vähemmän verkkaista vaihettaan 1990-luvulla. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että tilanne olisi hitaasti kääntymässä sellaiseksi kuin se oli joskus 1980-luvulla. Silloin lapsille suunnattiin selkeästi "suuren budjetin", nimekkäiden ohjaajien ja näyttelijöiden elokuvia, kuten Pessi ja Illusia (1984) sekä Lumikuningatar (1986). Tien uudelleenavaajana toimii Olli Saarelan viime vuonna teattereissa ensi-iltansa saanut Rölli ja metsänhenki.

Saarelan elokuva vaikuttaa erittäin raikkaalta paluulta niihin asenteisiin, joiden mukaan lastenelokuvien kohdeyleisöä ei aliarvioida liian valmiiksi pureskelluilla tarinoilla, yltiömoralistisella paatoksella tai vain pelkillä tyhjillä mutta vauhdikkailla kuorilla. Rölli ja metsänhenki merkitsee kosketusta 1980-luvun perinteisiin juuri siinä suhteessa, että elokuvalla halutaan kertoa jotakin enemmän kuin vain se, mitä kuvissa näkyy. Myös elokuvan vastuullisuuden ja rauhanomaisuuden varaan rakentuvat teemat muistuttavat hyvin paljon esimerkiksi Heikki Partasen elokuvaa Pessi ja Illusia.

© 2001 Matila & Röhr Productions OyEripuraisten röllien heimon vaellus päättyy, kun he rantautuvat uuteen maahan ja löytävät asuinpaikakseen pienen kylän. Kylää asuttavat jo ennestään rauhanomaiset menninkäiset, jotka joutuvat pakenemaan remuavan röllijoukon tieltä. Minni Menninkäinen (Maria Järvenhelmi) ystävystyy kuitenkin Röllin (Allu Tuppurainen) kanssa, vaikka muut röllit haluavatkin kaikin keinoin tuhota tämän ystävyyden. Pahat teot saavat aikaan pahoja seurauksia, ja pian koko metsä peittyy pimeyteen.

Rölli ja metsänhenki kysyy pahan olemusta. Onko pahuus jotakin sellaista, joka on syntyjään rölleissä, kuten hyvyys menninkäisissä? Vai ovatko nämä enemmänkin ominaisuuksia, jotka lankeavat olentojen ylle tilanteiden, valintojen ja tekojen seurauksena? Olli Saarelan elokuva kallistuu selkeästi jälkimmäiselle kannalle ja omaa muutenkin varsin raikkaan sekä ajalle epätyypillisen asenteen, jonka mukaan muutos parempaan on aina mahdollista. Ja vaikka se painottaa yksilön asemaa, yhteisön vahvuutta ei kuitenkaan unohdeta.

© 2001 Matila & Röhr Productions OyRölli-elokuva on myös erittäin korkeatasoisesti tehty, ja Saarelan ohjauksen ohella elokuvassa voi vain ihailla Pini Hellstedtin kuvausta. Myös Peter Franzénin esittämä lakeija ja vallanmyötäilijä sekä Kalle Holmbergin salaperäinen vaakamestari ovat hahmoina mainioita. Sitä paitsi: Rölli ja metsänhenki on oikeasti hauska elokuva. Eikä sen näin tarvitse todellakaan olla "vain" lastenelokuva.

Dvd-julkaisun yhteydestä löytyvät myös elokuvasta poistetut kohtaukset, Samuli Edelmannin Juhlat alkakoon -musiikkivideo, elokuvan traileri ja perheen tietonikkareille Rölli-visa. Levyn valikot ja ekstrat ovat erittäin toimivia sekä hyvin tehtyjä.

DVD / kuva: 16:9 widescreen; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitys: ruotsi, englanti, viittomakieli; ekstrat: traileri, elokuvasta poistetut kohtaukset, Juhlat alkakoon -musiikkivideo (Samuli Edelmann), Rölli-visa.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä