Munatonta menoa

Minulla on ikävä Indiana Jonesia, tätä pilke silmäkulmassa seikkailevaa arkeologia, joka selvitti muinaiset mytologiat ja löysi legendaarisimmat aarteet. Vaikka nahkaruoskaansa viuhauttelevasta sänkileuasta kertovat elokuvat eivät ehkä elämää suurempia taideteoksia olleetkaan, niin niiden riehakas poikamaisuus ja seikkailujen puhtaus ovat olleet jotain sellaista, minkä rinnalla viimevuosien Muumio-leffat, Atlantis ja Tomb Raider ovat jääneet vain tyhjää kumiseviksi rahastuksiksi.

© 2001 Paramount PicturesIndiana Jonesin jälkeen kaikki muinaisten tilpehöörien perässä ravaajat ovat olleet auttamattomasti vain mekastavia matkijoita. En osaa päättää, kumpi on ollut huonompi häsellys: Muumio paluineen vai Tomb Raider. Jälkimmäinen tekele perustuu suosittuun tietokonepeliin, jota hiilihappovirvokkeilla itsensä hengissä pitävät pelihullut ovat mäiskityttäneet touhutipat housuissa. Pelin kantavin idea on ollut kurvikas action-nainen, josta on kuolattu ties minkälaista uuden naiskuvan luojaa. Höpölöpöä. Simon Westin ohjaamasta pelin elokuvasovituksesta onkin leikkisästi sanottu, että siinä on neljä pääosan esittäjää: Angelina Jolien huulet ja tissit. Auliisti töröllään nämä Jolien pumpatut avut lähes joka kohtauksessa ovatkin.

© 2001 Paramount PicturesLara Croft: Tomb Raiderin päätarkoitus onkin esitellä uhkeasti mätkivää Lara Croftia. Jolien pyörimisen ympärille on häsätty jonkin sortin juoni pakollisine pahiksineen, mutta moisesta tyhjänpäiväisyydestä kertominen olisi elokuvan arvioinnin ja esittelyn kannalta yhtä merkityksellistä kuin tuuleen huutaminen. Rahaa on elokuvan teossa palanut ja toimintanupit on väännetty kaakkoon, mutta kokonaisuus on auttamattoman tylsä. Stunteissaan riehuvasta Joliestakaan ei ole elokuvan pelastajaksi, sillä mimmillä ei yksinkertaisesti ole munaa edes Harrison Fordin heiluttaman fallisen ruoskan vertaa.

© 2001 Paramount PicturesElokuvan dvd-painokselle on ahdettu aimo annos materiaalia. Liekö tämän ekstramateriaalin ylitarjonnan syytä, että kuvassa oli paikoin havaittavissa värinää ja äänikin tuntui dolbydigitaalisuudestaan huolimatta tunkkaiselta. Levyn ansioksi on todettava lisämateriaalien suomalainen tekstitys, joka ainakin toistaiseksi on vielä valitettavan harvinaista. Valitettavaa on myös se, että ekstratkin keskittyvät lähinnä ylistämään Angelina Jolien erinomaisuutta Lara Croftina. Lätystä ei siis juuri muuta jää käteen kuin U2:sen musiikkivideo Elevation, joka sekin lukeutuu irkkubändin mitäänsanomattomimpaan tuotantoon, joten tätä dvd:tä ei ihan heti tule työnnettyä takaisin soittimeen.

Koska elokuva on selkeästi suunnattu päivänvaloa kestämättömille colajuomien suurkuluttajille, on levyllä erityisiä dvd-rom-ominaisuuksia. Kohderyhmäänsä ajatellen paketti on siis melko kompakti ja tarjoaa varmasti monelle Lara Croft -fanille hekumallisia tuokioita.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1; ääni: Dolby Digital 5.1; tekstitetty (myös lisämateriaalit); Special Features: Crafting Lara Croft / Lara Croftin luominen (Angelina Jolien valmistautuminen elokuvaan, 6’46"), Director’s Commentary (ohjaajan kommenttiraita), Dvd-rom, Deleted Scenes (4 kpl), Stunts (Angelina Jolien stuntit, 9’24"), Digging into Tomb Raider (making of, 25’27"), U2: Elevation (musiikkivideo, 3’52"), Are You Game? (Tomb Raider pelistä, 7’59"), Alternate Main Title (2’00"), Visual Effects (8 kohtauksen tehosteiden luominen).

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä