Sonnien satulapuhetta

Russell Crowen ja Christian Balen tähdittämä lännenelokuva Klo 15:10 lähtö Yumaan on onnistunut kunnianosoitus perinteikkäälle moraaliwesternille. Lainsuojattoman ja köyhän farmarin suhteen ja kunnioituksen kehittyminen on oivallisesti rakennettu matkanteon lomaan, kun Crowen esittämää pahamaineista Ben Wadea saatetaan Yuman vankilajunalle.

© 2007 LionsgateElokuva on uusintaversio vuoden 1957 Armottomasta aseesta ja sen taustalla olevasta Elmore Leonardin novellista. Leonard on keskeinen lähtökohta modernille versiolle, sillä toisin kuin lännentarinoiden peruskaavassa, hän välttää yksioikoista hyvän ja pahan vastakkainasettelua ja hyvän ylivoimaa. Samoin Klo 15:10 lähtö Yumaan on mielenkiintoinen, koska se asettaa päähenkilöt samalle viivalle, ihailee toisia ja paheksuu toisia miesten piirteitä. Vaikkakin Balen esittämä farmari edustaa lakia ja järjestystä, ei hän jää ainoaksi moraalisen miehen malliksi.

Ohjaaja James Mangold on velkaa kahdelle lännenelokuvien suurmiehelle, Sergio Leonelle ja John Fordille, joiden tyylimerkkejä mies yhdistelee häpeilemättä. Kaikkineen Mangoldin työskentely on kunnianosoitus Hollywoodin yhtä vanhinta genreä kohtaan. Koko elokuva on toteutettu vanhassa tekemisen hengessä ilman digitaalisia ilotteluja, ja luottaen perusasioihin, kuten ratsusankareihin kuudesti laukeavineen, jylhiin maisemiin ja intiaaneihin.

© 2007 LionsgateSuhde intiaaneihin paljastaa viime vuosina vähän tuotetun lajityypin haasteet. Kun ihmisten asenteet etnisiin ryhmiin muuttuivat, kyseenalaistui myös westernien tapa kuvata intiaaneja verenhimoisina valkoisen miehen saalistajina. Elokuvan intiaanikohtaus on keskeinen miesten ystävyyden kehittymisen kannalta, mutta sitä on vaikea päivittää nykykäsityksiin sopivaksi. Niinpä kohtauksessa samaan aikaan sekä tapetaan intiaaneja, että yritetään piilotella verenvuodatusta yön varjoihin pakollisena pahana.

Kun tarinassa keskitytään nimenomaan miesten väliseen satulapuheeseen, loistaa henkilöityminen dvd-julkaisun ekstroissa poissaolollaan. Sen sijaan elokuvan mukana on levyllinen pienoisdokumentteja, jotka valottavat paitsi elokuvantekoa, myös laajemmin lännentarinoiden taustaa sekä cowboy-perinteen että Amerikan mantereen halkaisevan junaradan rakentamisen kautta.

© 2007 LionsgateVaikkakin dokumentit on toteutettu yksinkertaisesti ja pelkistetysti, eivätkä ne ole mitenkään omaperäisiä, ne täydentävät elokuvaa erinomaisesti. Niissä korostetaan elokuvassa toistuvia teemoja: junaradan rakennusta, lännenmiesten erilaisia rooleja, aseita, puvustusta ja lavastusta. Tosin elokuvaa mukaillen kaksi lännenelokuvan peruselementtiä, hevoset ja intiaanit, ohitetaan pakollisina koristeina.

Klo 15:10 Lähtö Yumaan toimii lännenelokuvana jalat maassa asenteensa ja Russell Crowen ja Christian Balen ansiosta. He kannattelevat hyvin paitsi lännenmiesten vaatteitaan, myös hahmojaan. Elokuvan koko tempo perustuu miesten välisten seesteisten dialogien ja toiminnallisten jaksojen vaihteluun. Jos viihdyttävyys aspekti löytyykin toiminnasta, tuovat elokuvan draamalliset elementit mukaan ongelmallisen mieheyden ja itsekunnioituksen pohdintaa, joka sopii sekä nykyaikaan että lännenelokuvaan. Ennen kaikkea molemmat päätähdet ovat riittävän karismaattisia karauttamaan ratsuillaan kohti auringonlaskua.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 8 henkilöä