Kaksi lensi yli kananpesän

Vuosi nuoruudestani on kuin Demi- tai SinäMinä-versio Milos Formanin Yksi lensi yli käenpesän -elokuvasta. Paitsi että Claymooren mielisairaalassa ei ole sadistisia hoitajia, huonoja oloja tai mitään todella ahdistavaa. Susanna Kaysenin omaelämäkerralliseen bestselleriin Girl, Interrupted perustuva elokuva onnistuu olemaan vain lakoninen. Siinä ei ole jännitettä, ei todellista kapinan aihetta.

Girl, Interrupted / Vuosi nuoruudestani - © 1999 Columbia PicturesSusanna Kaysen (Winona Ryder) on 18-vuotias tyttö, jolla on psyykkisiä ongelmia. Hän tuntuu ajelehtivan ajattomassa tilassa ja tilanteen kehittyessä hiljalleen itsetuhoiseksi hän hankkiutuu hoitoon. Claymooren mielisairaala on hyvin toimeentulevien nuorten hoitola, jossa Susanna löytää samanhenkistä seuraa. Psykoottinen Lisa (Angelina Jolie) onkin alkuhankaluuksien jälkeen varsinainen sielunsisar, mutta - kuten aina - ystävyydessä on myös ongelmansa.

Tasainen, tasaisempi, pannukakku

Girl, Interrupted / Vuosi nuoruudestani - © 1999 Columbia PicturesElokuva, jossa on Winona Ryder, oli johonkin aikaan vielä mielessäni merkitty ns. hyväksi elokuvaksi. Valitettavasti kaiken tämän murskasi eräs Winonan viime aikojen kalkkunoista eli Nicholas Hytnerin Noitavaino (The Crucible), joka on elokuvahistorian karmeimpia tekeleitä. Vuosi nuoruudestani ei ole missään tapauksessa lähelläkään tätä alhaista tasoa.

Girl, Interrupted / Vuosi nuoruudestani - © 1999 Columbia PicturesWinona on panostanut elokuvaan paljon, hän on jopa mennyt tuottamaan sen. Winona on hankkinut oikeudet Susanna Kaysenin kirjaan, pestannut ohjaajaksi kyvykkään James Mangoldin ja näyttelee elokuvassa myös pääosan. Winonan kaurismainen olemus soveltuu kyllä mainiosti näyttelemään haurasta mieltä, mutta silti tuntuu kuin hänen läsnäolonsa on jotenkin liian voimakasta. Tätä tunnelmaa onnistuu vielä lisäämään Winonan kertojanääni. Liika on aina liikaa.

Ainoa hahmo koko elokuvassa, jossa on jotain potkua, on Angelina Jolien esittämä Lisa, jonka sosiopaattinen luonne antaa näyttelijälle tarvittavaa väljyyttä. Kuitenkin Golden Globe -palkinnon myöntäminen oli mielestäni hieman ylitsevuotavaa. Vuosi nuoruudestani on kelvollisesta toteutuksestaan huolimatta jännityksetön ja turhan tasainen elokuva.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,2 / 5 henkilöä