Luuseri jänkhällä

Jokaisella meistä on omat juuremme, vaikka kiinnostus niitä kohtaan vaihtelee suuresti yksilöittäin, lisääntyen yleensä vanhemmalla iällä. Tässä kehutun Lasse Hallströmin ohjaamassa tarinassa (Laivauutisia, Shipping News, 2001) elämän kolhima sekatyömies Quoyle (Kevin Spacey) päättää lähteä isiensä maille Kanadan Newfoundlandiin. Hän saakin elämästään uudelleen otteen, muttei ilman ah niin tuttua pohjoisen mytologiaa.

© 2001 Miramax FilmsQuoyle on pateettinen epäonnistuja, jonka elämän ainut hekumallinen hetki oli lapsenteko huikentelevaisen ja miehiä kynnysmattonaan pitävän Petalin (totutusta poikkeavan näköinen Cate Blanchett) kanssa. Spacey näyttelee innottomasti tyyliin "O-ho, taas mokasin, ei kun laahustaen eteen päin", eikä saa rooliinsa vauhtia missään vaiheessa. Masentava konteksti, jota edes karun erämaasaaren jylhät merimaisemat eivät kompensoi. Meri on toki tässäkin kunnioitettava ja pyhä asia, mutta tavanomaisin sanakääntein todettuna.

© 2001 Miramax FilmsHallströmin minimalistinen ohjaustyö ei ole sopusoinnussa tarinan kaipaamien rajujen ja omaperäisten roolihahmojen kanssa. Hän on suunnattomassa mytologisen ilmapiirin tavoittelussaan koettanut pakottaa näyttelijät olemaan mahdollisimman tavallisia. Ainoastaan rähjäistä sanomalehtimies-kalastajaa esittävä Scott Glenn on saanut pelivaraa poiketa ruodusta. Muut hahmot Quoylen Agnis- tätiä (Judi Dench) myöten ovat kalpeita kopioita esimerkiksi Villi pohjola -sarjasta, jonka henkilögalleria oli moninainen ja nautittavan mielenkiintoinen. Tällä kertaa SubTV:n uusinnat vievät voiton suurikokoisesta valkokankaasta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 5 henkilöä