Piru varasti nallekarhuni

Uuden saksalaisen elokuvan luotto-ohjaajan, Werner Herzogin dokumentit ovat olleet aina yhdistelmä omaperäisyyttä ja uskottavuutta. Runsaasti palkintoja ja kansainvälistä tunnustusta saanut Grizzly Man ei ole tässä sarjassa mikään poikkeus. Dokumentti kertoo Alaskan harmaakarhuille elämänsä täydellisesti omistaneen Timothy Treadwellin tarinan.

Treadwell tuli tunnetuksi paitsi karhujen suojelun hyväksi tekemästään työstä myös järjettömästä uhkarohkeudesta. Hän ei tyytynyt tarkkailemaan näitä mahtavia petoeläimiä kunnioittavan ja turvallisen etäisyyden päästä, vaan tunkeutui aseettomana suoraan lähelle, fyysisesti täysin niiden reviirien sisäpuolelle.

© 2005 Lions Gate FilmsTimothy Treadwellin taustat tuovat hyvin ymmärrettävästi esiin, miksi Herzog valitsi tämän ristiriitaisen luontodokumentaristin tarkasteltavakseen. Aikaisemmassa elämässään Timothy oli yliopisto-opintonsa keskeyttänyt alkoholisti ja narkomaani, joka yhdessä vaiheessa päätti vaihtaa tajunnan laajentajat karhuihin. Dokumentin aikana selviää miten vaarallisista ja villeistä karhuista tuli hänelle kadotetun lapsuuden symboli, elävä kontakti viattomuuden aikaan, jonka maailman pahuus oli häneltä riistänyt. Tämä reviirirajat ylittävä yhteys nallekarhuihin maksoi lopulta hänen henkensä.

© 2005 Lions Gate FilmsDokumentin runko koostuu Treadwellin kokoamasta filmimateriaalista. Niitä täydentävät Herzogin tekemät haastattelut, joissa Treadwellin ystävät, sukulaiset, kollegat ja muut häneen tutustuneet ihmiset kertovat näkemyksiään tästä suuresta karhujen ystävästä ja hänen kohtalostaan. Monen mielestä mies oli luonteeltaan ärsyttävän narsistinen individualisti, joka käyttäytymisellään suorastaan kerjäsi vaikeuksia. Varsinkin Alaskan luonnonsuojelualueiden metsänvartijat pitivät Treadwelliä lähinnä kiusankappaleena, joka toistuvasti rikkoi hänelle asettuja sääntöjä. Sukulaiset ja ystävät antavat tietenkin valoisamman kuvan luonteeltaan ilmeisen humoristisesta kaverista, joka kävi kuitenkin jatkuvasti kamppailua omia sisäisiä pirujaan vastaan.

Werner Herzogin asiallinen kertojanääni kursii dokumentin juonen hienosti kasaan. Hänen kommenttinsa ovat verkkaisia ja vähäeleisiä, mutta älykkyydessään ne paljastavat yllättävän paljon itse kohteesta. Herzog ei suoranaisesti ota lopullista kantaa Treadwellin toiminnan mielekkyyteen, vaikka haastattelujen perusteella muodostuva kuva on melko murheellinen.

© 2005 Lions Gate FilmsFilmintekijänä Treadwell oli kuitenkin systemaattinen ja tehokas ammattilainen ja oman myyttisen kuvansa tietoinen rakentaja. Herzog paljastaa tässä yhteydessä tekijän inhimilliset heikkoudet, mutta nostaa samalla esiin myös hänen kiistämättömät ansionsa luontokuvaajana. Herzog selvästi arvosti tapaa, jolla Treadwell tallensi laadultaan ainutlaatuisia, mutta tekijälleen potentiaalisen vaarallisia kuvia harmaakarhujen elämästä. Dokumenttiin valitut otokset Treadwellin tuotannosta ovat pääasiassa niiden tekijää kunnioittavia. Perustunnelmaa korostetaan vielä hyvin onnistuneella musiikinvalinnalla, joka kirjaimellisesti saa katsojan hyräilemään dokumentin loppumetreillä.

© 2005 Lions Gate FilmsPitkän uransa aikana Herzog on tottunut käsittelemään, kuvaamaan ja analysoimaan ammattitaitoisesti mutta kunnioittavasti luonnevikaisia persoonia. Grizzly Man piirtää kuvan kiehtovasta vaikkakin todellisuudentajunsa menettäneestä naiivista luonnonystävästä, joka vei monia ratkaisemattomia kysymyksiä mukanaan hautaan. Mieltä askarruttavien kysymysten esiin nouseminen on aina hyvän elokuvataiteen merkki. Luontoa ei tässä yhteydessä esitetä kauneuden ja harmonian tyyssijana, vaan kaaoksen ja tuhon paikkana, jossa lapselliset hyväntahtoisuuden osoitukset törmäävät vain luonnon täydelliseen välipitämättömyyteen.

Luonnonsuojeluun liittyvän ehdottomuuden ja järkähtämättömyyden tutkielmana Grizzly Man on hyvin ainutkertainen luontodokumentti. Grizzly Man tarjoaa vertailuja myös toisiin, vastaavan tyyppisiin tapauksiin, joissa luontoa on tutkittu ja ihailtu kuolemaa halveksivan vaarojen etsinnän kautta. Mieleen nousee väistämättä luontodokumentaristi Steve "Krokotiilimies" Irwin, joka koetteli kauan onneaan maailman vaarallisimpien petoeläinten seurassa. Hänen uransa päättyi viime vuonna sinänsä vaarattoman keihäsrauskun kuolettavaan pistoon.

Dvd-painoksen lisämateriaaleja ei ole käytännössä lainkaan. Dokumentti kyllä elää täysin itsenäisenä teoksena, mutta ylimääräisiä otoksia ja haastatteluja olisi kaivannut lisää, varsinkin kun Discovery Channel on julkaissut tästä yli kolmen tunnin mittaisen, televisioon tarkoitetun version.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 9 henkilöä