Torttua tortun päälle

Saksalainen maestro Werner Herzog on ohjannut Operaatio Rescue Dawnin kymmenisen vuotta aiemmin tekemäänsä dokumenttielokuvaan, Lentäjäpoikaan (Little Dieter Needs to Fly, 1997) perustuen. Ansiokas ja osin jopa uskomaton dokumentti kertoi alkuperäisnimensä mukaisesti lentämistä rakastavasta, saksalaissyntyisestä Dieter Denglerista, joka palveli taistelulentäjänä Yhdysvaltain ilmavoimissa Vietnamin sodan aikana ja jonka kone ammuttiin alas Laosissa. Dengler selvisi pakkolaskusta, mutta joutui miltei samoin tein Pathet Laon vangiksi, mitä seurasi pitkä vankeus epäinhimillisissä olosuhteissa ennen kuin Dieterin onnistui pelastua raskaan pakoretken päätteeksi.

© 2007 MGMKylähullun kulttiohjaajan uusin elokuva on lähinnä metodinäyttelemisestä itselleen tavaramerkin tehneen Christian Balen show. Vietnamin sotaa elokuvassa ei käsitellä kuin nimeksi, jos sitäkään, sillä sota on elokuvalle yhtä yhdentekevää kuin Dieterille. Tärkeintä hänelle kun oli lentäminen. Herzog on ollut taas kiinnostunut yksilön selviytymistarinasta, jollaisena Operaatio Rescue Dawn on koskettava ja toimiva.

Elokuva tihkuu viidakon hikeä ja kyyneliä, mikä ei ole ihme, sillä Herzog on vieraillut pimeyden sydämessä ennenkin tietäen, että luonnon kanssa ei parane leikkiä. Ikään kuin ihmistä suurempaa kunnioittaen näyttelijät ovat maanisen Balen johdolla näännyttäneet itsensä järkyttäviksi riekupettereiksi, joista kapeimman korren vetää Jeremy Davies. Hän tosin pilaa fyysisen uskottavuutensa esittämällä suurin piirtein kaikki tutut hullun maneerit. Sympaattinen Steve Zahn Balen Dieterin uskollisena ystävänä sen sijaan tekee aidosti koskettavan roolisuorituksen vankina, jossa kaikesta epätoivosta huolimatta palaa toivon ja yrityksen kipinä.

© 2007 MGMOperaatio Rescue Dawnin puute ei ole tarinan puute. Ihmiset tykkäävät hyvistä selviytymistarinoista, ja sellainen elokuvan onnistuu olla, vaikka häviää siinäkin suhteessa ohjaajan Dieter-dokumentille. Suurin puute on herzogilaisen hulluuden puute. Rajuista ruumiinmuokkauksista huolimatta henkilökuvat sakkaavat. Ne eivät ole niin outoja, uskomattomia, sietämättömiä, rakastettavia ja vihattavia kuin mitä ohjaajalta olisi odottanut ja oli lupa odottaa. Ne ovat jopa tylsiä. Ja elokuvanakin Operaatio Rescue Dawn on liian tavallinen, jopa typerän kliseinen, eikä Herzog tee tavallisia elokuvia. Mutta onpa vaan nyt tehnyt sellaisen.

Jos saksalaisohjaajalla on Operaatio Rescue Dawnissa sielu hukassa, niin sitäkin suuremmalla syyllä paljon kiehtovampi alkuperäisdokumentti olisi ollut itseoikeutettu bonusmateriaali dvd-julkaisuun. Oudoin herzogilaisuus onkin siinä ristiriidassa, että ohjaaja on tehnyt Operaatio Rescue Dawnin erittäin dokumentaarisella otteella, vaikka itse dokumentti valmistui jo ajat sitten. En ymmärrä, mitä torttua tortun päälle tässä on loppujen lopuksi edes haettu.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 7 henkilöä