Plösöhuumoria vailla vertaa

Komedia ei ole mikään helppo pala, varsinkaan jollei koe sitä omaksi lajityypikseen. Nyt, kun plösöprofessori Sherman Klump on parin vuoden tauon jälkeen palannut, eivät odotukset kovin korkealla leijuneet. Mielessä oli edelleen kauhunsekaiset tunteet siitä, kuinka Eddie Murphy vuoroin paisui ja laihtui, ja Shermanin alter ego Buddy Love ilmestyi show’ta varastamaan. Tällä kertaa tämä läskilaihuus-kuurupiilo loisti onneksi poissaolollaan, mutta nyt kankaalle olikin pääosaan vyörytetty vihoviimeinen Klumpin perhe piereskelemään ja irstailemaan.

Nutty Professor II: The Klumps / Pähkähullu professori 2: Klumpit - © 2000 Universal PicturesPierupersehuumorissa ei sinällään ole mitään pahaa ja parhaimmillaan se mielestäni loistaakin lyhyissä sketseissä, mutta kun moista alatyylivirettä venytetään lähemmäs kahta tuntia, alkaa paska maistua suussa jo liikaa. No - oikeastaan tällä kertaa huumorin keskipiste oli siirretty pari senttiä ylemmäs, mutta se ei huumorin tasoa kyllä nostanut, päinvastoin.

Plösöprofessorin jatko-osan juoni kutoutuu Shermanin ja hänen ihastuksensa riiaukseen, jonka Buddy-poika taas pilaa. Juonta eteenpäin kuljettavaksi voimaksi on otettu nuoruuden mikstuura ja sen ympärille syntyvä sählinki. Ironiseen tieteishurvitteluun olisi ollut aihettakin ja siihen pikkuriikkisissä hetkissä ylettiinkin, mutta Klumpit tunkivat joka rintamalta väliin pilaamaan kaiken.

Nutty Professor II: The Klumps / Pähkähullu professori 2: Klumpit - © 2000 Universal PicturesTuntui taas iankaikkiselta rahastukselta tämäkin jatko-osa. Kun elokuva rakennetaan yhden miehen multiroolien varaan, ei kokonaisuutta pelasteta millään. En ole Eddie Murphya pahemmin arvostanut hänen kovaotteisten mutta huumorilla maustettujen rooliensa jälkeen elokuvissa 48 tuntia ja Beverly Hillsin kyttä, joissa hän oli mies paikallaan. Sittemmin älämölökoomikon viitan harteilleen ottaneesta Murphysta on tullut mustaversio Jim Carreystä, onneksi Martin Lawrencen tasolle ei sentään vielä ole laskeuduttu. Eikä tämä Klumpit-teelmys Murphyn kilpeä ainakaan allekirjoittaneen mielestä kiillottanut. Kaiken kaikkiaan Pähkähullu professori 2 on ylivenytettyä purkkaa, joka liian kauan pureksittuna ei maistu enää miltään muulta kuin - mauttoman pahalta.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 3 henkilöä