Herrasmiesmäisiä kovanaamoja

David Cronenbergin uusin elokuva Eastern Promises käsittelee venäläisen rikollisjärjestön Vory V Zakonen toimintaa keskellä brittiläistä elämänmenoa. Elokuvan pahat pojat eivät kuitenkaan ole likaisilla kujilla pennosia ryöstäviä pikkurikollisia vaan loistokasta ja uusrikasta elämää viettäviä herrasmiesmäisesti käyttäytyviä kovanaamoja, joiden siistin pukukoodin ja ystävällisen isäroolin taakse kätkeytyy laaja rikosten valikoima murhista aina raiskauksiin asti.

Peter Mountain - © 2007 Focus FeaturesEastern Promisesissa ei olla kovin kaukana italialaistaustaisista mafiatarinoista, sillä perhe, uskollisuus ja kunnia ovat siinäkin pääosassa. Cronenbergin elokuvaa ei voi silti syyttää perinteisille mafiaelokuville ominaisesta tavasta glorifioida rikollista elämää, sillä sen verran epämiellyttävän kuvan se antaa rikollisista. Mafiaelokuviin on myös vaikea ajatella asetelmaa, jossa ulkoapäin tuleva nuori ja empaattinen kätilö kyseenalaistaa rikollisjärjestön toiminnan ja olemassaolon ylhäältä alkaen. Rikollisperheen johtohahmot ovat toiminnan kannalta tosin sivuhenkilöitä, jolloin keskipisteen muodostavat edellä mainittu kätilö Anna (Naomi Watts) ja rikollisliigan perijän autonkuljettajana toimiva ja järjestön hierarkiassa ylöspäin pyrkivä Nikolai (Viggo Mortensen).

Eastern Promises on ammattitaidolla tehty elokuva, jonka voi mieltää jollain tavalla rikollisjärjestöelokuvien ja Martin Scorsesen The Departedin risteytykseksi. Raaka väkivalta ja yksioikoisen juonikuvion välttäminen eivät ainakaan vähennä niiden yhtymäkohtia. Eastern Promisesia olisi kuitenkin väärin pitää vain olemassa olevien elokuvien uudelleenlämmittelynä, sillä pelkästään venäläisen kulttuurin mukanaolo tuo siihen uudenlaisia sävyjä.

Peter Mountain - © 2007 Focus FeaturesElokuvasta haluaisi pitää enemmän kuin mihin sen vahvuudet riittävät. Tekniset ansiot ovat kiistattomia ja näyttelijäsuoritukset hyviä, mutta on valitettavaa, että henkilöistä on tehty latteita arkkityyppejä. Näin ollen rikollisperheen prinssi on jatkuvasti riehuva raivopää, jota aina mainio Vincent Cassel sinänsä onnistuneesti esittää, ja kunniallista venäläistaustaista perhettä edustava Anna on oikeudenmukainen pyhimyshahmo. Ainoastaan Viggo Mortensenin esittämä Nikolai erottuu muiden henkilöiden joukosta hieman monimutkaisemmalla olemuksellaan.

Vaikka Eastern Promises on selvästi asiansa osaavien elokuvantekijöiden elokuva, ei se herätä sen suurempia tunteita puolesta tai vastaan. Elokuva etenee sujuvasti, mutta sen paremmin henkilöiden väliset suhteet kuin mysteerin selvittäminen eivät lopulta tarjoa mitään kovin unohtumatonta. Kaiken kaikkiaan kyseessä on toimivaa rikosviihdettä, jossa ei ole sen paremmin suuria heikkouksia kuin poikkeuksellisia vahvuuksiakaan.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 12 henkilöä