Ihmiskauppaa ja perheriitoja

David Cronenbergin ohjaama ja Steven Knightin käsikirjoittama Eastern Promises kuvaa uuden mafian hierarkiaa Lontoon monikulttuurisessa alamaailmassa. Keskiössä on venäläisemigranttien rikollisjärjestö Vory v zakone, jonka sisäpiiriin kelpuutettujen pätevyys varmistetaan kehoa koristavien tatuointien muodostamasta ansioluettelosta. Lajityypin perinteitä kunnioittaen rikollisperheen elämää hankaloittaa sekä ulkoinen että sisäinen uhka.

Peter Mountain - © 2007 Focus FeaturesÄitinsä ja setänsä luona asuva venäläistaustainen kätilö Anna (Naomi Watts) kiinnostuu synnytyksessä kuolleen teinitytön vauvan kohtalosta ja päätyy käännättämään tytön päiväkirjan hurmaavan ja elegantin Semjonin (Armin Mueller-Stahl) avustuksella. Venäläisemigranttiyhteisön kokoontumispaikkana toimivan ravintolan ja Semjonin miellyttävän pintakerroksen alta paljastuu julma ja vastenmielinen maailma, jonka synkkiä salaisuuksia valotetaan voiceoverina kuultavissa päiväkirjan pätkissä.

Viggo Mortensen on Nikolai "Kolja" Luzhin, hillitty ja viileä, lakoninen ja vähäeleinen, verratonta venäläistä gangsteriasennetta huokuva salaperäinen autokuski. Järjestön hierarkiassa ylöspäin pyrkivän Nikolain tyyneys korostuu Vincent Casselin vetäessä Semjonin juopon Kiril-pojan epävakaan sosiopaatin roolin juuri sopivasti yli. Näin särmikkäiden hahmojen rinnalla Anna on tylsä ja persoonaton.

Rikollisten maailma on käyttäytymiskoodeistaan huolimatta arvaamaton ja ristiriitainen. Oma perhe on tietysti pahin. Semjon ja Kiril ovat homofobisia misogyynejä, lojaalisuuden nimeen vannovia mutta kieroiluun ja petoksiin sortuvia miehiä, joiden kohtalon keskinäinen epäluottamus sinetöi.

Cronenberg kuvaa väkivaltaa tapansa mukaan eksplisiittisesti. Kurkkuja viilletään ja sormia katkotaan kaunistelemattomissa kuvissa. Yhdessä elokuvan brutaaleimmista kohtauksista väkivallan seksuaalinen väreily herkistää höyrysaunan miesten välisen tunnelman kylmän teräksen tunkeutuessa lihaan orgastisten nytkähtelyjen saattelemana.

Eastern Promises on ohjaajansa näköinen, rankka ja rosoinen elokuva, jonka nappiin osuneet roolisuoritukset lumoavat erilaisilla tulkinnoillaan venäläisyydestä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,3 / 12 henkilöä