Kauhun kulissit

Teinikauhun taitajat, ohjaaja Wes Craven ja käsikirjoittaja Kevin Williamson, ovat hukanneet taitonsa uudessa elokuvassaan Cursed. Kun samojen tekijöiden Scream-trilogia onki teineiltä vielä kiljahduksia – kauhistuneita tai huvittuneita – on Cravenin ja Williamsonin kalaonni Cursedin kohdalla jo kääntynyt. Koukkuun ovat jääneet vain kaikki kauhun kliseet, tuloksena mauton sillisalaatti.

Orvoiksi jääneet sisarukset Elle (Christina Ricci) ja Jimmy (Jesse Eisenberg) ajavat kolarin öisellä Mulholland Drivella. Yrittäessään pelastaa kolarin vastapuolta, hyökkää ihmissusi heidän kimppuunsa. Elle ja Jimmy saavat tartunnan, joka paljastuu vasta täydenkuun aikaan. Aistit herkistyvät, seksuaalinen vetovoima kasvaa ja kaiken huippuna käteen piirtyy vielä pedon merkki. Kyllähän siinä jo pelästyy. Muutos high school -nörtistä ja tuotantosihteeristä hirviöksi olisi voitu toteuttaa tyylikkäämminkin. Nyt valkokankaalla marssivat mauttomat ihmissudet, jotka vaikuttavat enemmänkin sarjakuvahahmoilta kuin kauhua kylväviltä pedoilta.

Cursed parodioi vanhoja kauhuelokuvia ja viljelee viittauksia niihin. Elokuvassa on jopa klubi, jonka sisustukseen antavat ilmettä juuri vanhat kauhuleffat nosferatuineen ja inkvisitioineen. Elokuvan loppupuolella ihka elävät ihmissudet päätyvät sitten hyppimään muovisten frankensteinien ja zombien sekaan käyttäen aseinaan muiden ihmissusielokuvien tappovälineitä. Screamissa tällainen tietoinen kliseiden ja viittausten viljely oli vielä piristävää ja uutta, mutta melkein kymmenen vuotta myöhemmin Cursedin postmoderni itsetietoisuus on jo itsessään klisee.

© 2005 Dimension FilmsCursedissa ihmissusien ihmissuhdehuolet ovat yllättäen keskeisessä osassa. Liekö Williamsonille jäänyt käsikirjoittamansa Dawson’s Creek päälle. Urbaanien ihmissusien motiivi ei ole enää pelkkä verenhimo, vaan sen ainoan oikean metsästäminen. Susimaisuus tarttuu elokuvassa myös seksin kautta, eikä vertausta aidsiin voi välttää. Elokuvassa lipsutaan valistuksen puolelle ja todetaankin, ettei ole olemassa turvallista seksiä ihmissuden kanssa.

Kauhuelokuvat liitetään voimakkaasti ruumiillisuuteen. Cursedissa ruumiin ja järjen rajat rikkoutuvat pedon vallatessa tilaa kirotuissa kehoissa. Ihmissusien käytöksellä ei tunnu löytyvän mitään logiikkaa. Loppukohtauksessa tämä huipentuu siihen kun Jimmy konttaa katossa, pää alaspäin saalistajaansa pakoon. Katsoja vain odottaa Jimmyn lausuvan pirullisesti "fuck me, fuck me". Ellen ja Jimmyn uusioperhe muuttuukin elokuvan kuluessa adam’s familyksi Jimmyn koirankin löytäessä sisäisen petonsa. Elokuvan jälkeen katsoja jää ihmettelemään, oliko Cursed sittenkin vain huonoa komediaa. Kulissien kaatuessa ei kauhua löydy nimeksikään.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä