Tunteet ja intensiteetti

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Petri Kotwica pyrkii tekemään erinäköisiä mutta tunnistettavia elokuvia.

Petri Kotwican pitkä esikoisohjaus oli Koti-ikävä vuodelta 2005. Musta jää on ulkoasultaan täysin erilainen. Mustaa jäätä tehtiin hioen ja analysoiden, kun taas Koti-ikävää apinanraivolla.

Koti-ikävä on kuvattu olennaisilta osin kokonaan käsivaralta, ja Musta jää taas ilman käsivaraa. Kamera aavistuksenomaisesti liikkuu ja hiipii. Molempiin on sisällölliset syyt.

Kolmiodraama erikoisilla urilla

Mustan jään käsikirjoittaminen lähti universaalista mitä jos -tilanteesta liikkeelle. Kotwica yritti saada aikaiseksi kaikille tutun lähtötilanteen, kolmiodraaman, joka kääntyykin alun jälkeen erikoisemmille urille.

– Loukattu osapuoli vie asian hiukan pidemmälle.

Outi Mäenpään esittämä päähenkilö Saara on sen verran kokenut ja voimakas henkilöhahmo, ettei heti ensimmäisen vastoinkäymisen tullen alistu.

– Ihminen ei niele purematta asioita. Hän ottaa askeleen, joka aluksi tuntuu vähäpätöiseltä, mutta joka muuttuu pian sellaiseksi, että kukaan ei enää tiedä missä mennään.

Peppu ei myynnissä

Elokuvan musiikin on säveltänyt Apocalyptican Eicca Toppinen ja tunnuskappaleen Black Ice laulaa Hanna Pakarinen. Tähdätäänkö Mustalla jäällä enemmän ulkomaille?

– Ei sillä tähdätä. Onhan tämä on suomalais-saksalainen yhteistuotanto. Yksi rahoittajista on eurooppalainen levitysyhtiö. Heillä on tietenkin oma kunnianhimonsa levittää elokuvaa muuallekin. Olisi haluttu, että teen elokuvasta englanninkielisen, mutta olen Suomen kansalainen. Jos teen Suomeen sijoittuvan tarinan suomalaisilla näyttelijöillä, niin en ala peppua myymään!

Ohjaaja alkoi kirjoittaa elokuvan tarinaa kuutisen vuotta sitten.

– Elokuvassa draama syntyy siitä, että enemmän kuin yksi ihminen on tekemisissä toistensa kanssa. Haluan että näkökulmat ovat loppuun asti punnittuja. Sen takia tätäkin elokuvaa kirjoitin loputtomiin.

Raskaat leirit

Ilmaisussa Kotwica aikoo jatkossakin käyttää erilaisia keinoja. Ohjaajan täytyy myös pystyä samaistumaan elokuvan tunne-elämään. Ihmisistä kertova elokuva kiinnostaa, ei sotiminen tai toiminta. Kotwica kaipaa myös naisia päähenkilöiksi aikuisille suunnattuihin elokuviin.

– Ohjaaja on falski jos lähtee tekemään ihan mitä tahansa. En halua tarttua aiheeseen, jonka emotionaalinen maisema on minulle himmeä. Seuraavassa elokuvassani tulee olemaan myös naispäähenkilö.

Näyttelijäohjauksen intensiteetti on Kotwican töissä suuri. Töissä ei ole välttämättä aina kivaa, vaan kuvaukset voivat olla raskaitakin leirejä.

– Mutta sen jälkeen kaikilla on hyvä mieli, koska he antavat minulle lahjan heittäytymällä sataprosenttisesti mukaan, ja minä vastaan täydellisellä luottamuksella. Se oli monimutkainen prosessi jota auttoi, että treenasimme ensi kerran jo viisi vuotta sitten Outin (Mäenpää) ja Rian (Kataja) kanssa tähän elokuvaan.