Masentava Manhattan

Pojan äiti kuolee syöpään ja hän jättää koulun kesken. Nyt White Mike diilaa huumeita New Yorkin yläluokkaiselle nuorisolle, muttei koske itse edes alkoholiin. Molly on ihastunut lapsuudenystäväänsä eikä tiedä tuon taivaallista tämän osallisuudesta Manhattanin huumepiireihin. White Miken serkut ja läheiset ystävät Hunter ja Charlie sotkeutuvat myös dramaattisin seurauksin huumerikollisuuden kiemuroihin.

TwelveAsetelmasta tulee mieleen ruotsalaisen Jens Lapiduksen dekkari ja sen pohjalta tehty elokuva Rahalla saa. Molemmat elokuvat esittelevät nuoren miehen, joka viettää sekä kaupungin eliittinuorison bileiden että raadollisen rikollisuuden värittämää kaksoiselämää elättäen itsensä huumekaupalla. Ruotsalaiselokuva on kuitenkin monella tapaa huomattavasti onnistuneempi.

TwelveYksi Twelven ongelmista on, ettei sillä ole selkeää muotoa. Trilleriksi siinä ei ole tarpeeksi jännitystä tai mysteeriä. Henkilöt jäävät niin etäisiksi, ettei ihmissuhdedraama vie mennessään. Eliittinuorison kuvauksessa on ärsyttäviä high school -elokuvan piirteitä: on muodostelmassa kävelevät, ilkeät ja pinnalliset suositut tytöt, heidän perässään juoksevat säälittävät nörtit sekä luuseri, joka yrittää ostaa tiensä koulun kauneimman tytön sänkyyn.

Twelve perustuu Nick McDonnellin samannimiseen romaaniin, joka on suomennettu nimellä Vuoden viimeiset bileet. Kirjailija oli vain 17-vuotias, kun julkaisi tämän menestyksekkään esikoisteoksensa. McDonnell on henkilöidensä tapaan käynyt yksityiskoulua New Yorkissa.

Twelve”Twelve” on elokuvassa uusi muotihuume, joka nousee Upper East Siden rikkaiden teinien suosioon. Koulun suosittujen tyttöjen jengiin kuuluva, vain parhaimpiin arvosanoihin tottunut Jessica (Emily Meade) jää pahaan koukkuun. Entinen kiltti tyttö kuvailee huumetta kokaiinin ja ekstaasin sekoitukseksi. Hän trippailee pehmolelujensa keskellä ja päätyy lopulta äärimmäiseen ratkaisuun rahoittaakseen käyttönsä.

Uusi huume mullistaa monella tapaa White Miken ja tämän tuttavapiirin elämän. Negatiivisten tapahtumien ketju on ylenpalttisen synkkä, eikä ihmishenkiäkään säästellä. Raadollista maailmaa määrittävät raha, huumeet ja seksi. Toivonpilkahdukset ovat vähissä.

TwelveRasittavan vakavana kertojaäänenä on 24-sarjan Kiefer Sutherland. Gossip Girl -tähti Chace Crawford on White Mike. Räppäri 50 Centinä tunnettu Curtis Jackson esittää kovemman luokan diileriä Lionelia. Crawfordin päähenkilö kaipaa syvyyttä – parransänki ja jatkuva huolestunut ilme eivät vielä tee traagista hahmoa. Jacksonin Lionel on sivuhenkilöistä sekä katu-uskottavimpia että herkullisimpia, todellinen pahis. Näyttelijäntyö ollessa epätasaista suurin osa lukuisista henkilöhahmoista jää kuitenkin yhdentekeviksi. Raikkaan suorituksen tekee Mollya esittävä Emma Roberts.

Twelven on ohjannut muun muassa 1990-luvun Batman-ohjauksistaan ja Oopperan kummituksen elokuvaversiosta tuttu Joel Schumacher. Ohuen henkilökuvauksen ohella elokuva jää myös visuaalisesti ja äänimaailmaltaan tylsäksi. Sisällön ja tyylin selkeyttämisen lisäksi myös ripaus mustaa huumoria olisi varmasti terävöittänyt trilleriyritystä.

* *
Arvostelukäytännöt