Suutari pysyköön lestissään
Joel Schumacherin ohjaama Veronica Guerin kertoo Irlannissa kansallissankariksi nousseen lehtinaisen traagisen ja vaikuttavan tarinan. Veronica Guerin oli tutkiva journalisti, joka tuli tunnetuksi yritysten ja kirkon pimeitä puolia paljastaneilla kirjoituksillaan. Hänen uransa seuraava askel oli Dubliniin pesiytyneeseen huumekauppaan pureutuminen. Tämä koitui kuitenkin kohtalokkaaksi uhkarohkealle taistelijalle, sillä alamaailman esittämien uhkailujen jälkeen hänet ammuttiin 1996. Tapaus nosti Irlannissa suuren kuohun ja kansanliikkeen, jonka ansiosta maan lakeja saatiin muutettua niin, että hänet murhanneet gangsterit saatiin telkien taakse ja huumekauppaa vaikeutettua merkittävästi.
Elokuvan jo kertaalleen filmattu aihe on aiemmin epätasaisesti toimintaelokuvia ohjanneelta Schumacherilta ja sellaisia tuottaneelta Jerry Bruckheimerilta yllättävän tuntuinen valinta, mutta ehkä pojat ovat kasvamassa miehiksi. Ainakin Schumacher kertoo Veronica Guerinin persoonan tehneen häneen suuren vaikutuksen, varsinkin sen, että tämä ei alistunut miesten painostuksen edessä.
Veronica Guerin kertoo nimihenkilönsä tarinan Hollywoodin tarinarakenteiden kautta nähtynä. Elokuva on sille tyypillinen kertomus yksinäisestä sankarista, joka taistelee hyvän puolesta pahaa vastaan. Uutta on vain se, että sankari on nainen ja tietysti todellisuuspohjasta johtuen se, että tämä kuolee. Vaikka näyttelijät ja suurin osa muutakin tekijäryhmää on irlantilaisia lukuun ottamatta Guerinia perehtyneesti näyttelevää Cate Blanchettia, on elokuva hyvin amerikkalainen. Guerinin luonteenpiirteistä korostetaan hänen röyhkeyttään ja säännöistä piittaamattomuuttaan, heti alussa hänet nähdään oikeudessa suhtautumassa pilkallisesti satoihin saamiinsa liikennesakkoihin. Seuraavaksi hän päivittelee, kuinka monta lapsille myytyä huumeannosta rikollinen tarvitsee uuden Mersun ostoon, vaikka loppujen lopuksi kyse on vain liiketoiminnasta siinä kuin vaatteiden teettäminen lapsityövoimalla tai väkivaltaisten toimintaelokuvien teko. Elokuvan mukaan irlantilaiset ymmärtävät Veronica Guerinin kuoleman ansiosta ottaa käyttöön amerikkalaistyyppisen, yksilön oikeuksia kaventavan lainsäädännön sodassaan huumeita vastaan. Hollywoodin maailmankuvan läpitunkevuudesta kertoo se, että ohjaaja on saanut Guerinin perheenkin hyväksymään näkemyksensä.
Schumacherin Veronica Guerin ei kerro Veronica Guerinista tai Irlannista. Se kertoo naisesta, jota tylsän ja kiltin aviomiehen sijasta kiihottavat mustiin pukeutuneet roistot. Pian hän havaitsee näiden julman ulkomuodon olevan vain keino peittää pelkoaan ja mitättömyyttään. Hän löytää oikean ison, pahan pojan, joka ulkoiselta olemukseltaan ja elinympäristöltään muistuttaa symmetrisesti hänen omaa poroporvarillisuuttaan. Schumacher kostaa henkilöhahmonsa kautta kokemansa kiihottumisen tälle yhdessä valtaelokuvan verisimmistä ja mässäilevimmistä rankaisu- ja raiskausfantasioista. Tarkasti elokuvan nimihenkilön elämän faktoissa ja Hollywoodin sankaritarinan linjoissa pysytellen ohjaaja pyrkii saamaan katsojan samastumaan fantasiaansa. Taiteilijan rikkinäinen sielu saa tunnetusti välillä aikaan mielenkiintoisia teoksia. Vaikka Schumacherin rakennelma on omalla tavallaan taidokas, on tulos kuitenkin senlaatuinen, että toivoisi hänen levittelevän alitajuntaansa jossain muualla kuin valkokankaalla.
Seuraava:
American Wedding
Arvostelu elokuvasta American Wedding.
Edellinen: Infernal Affairs
Arvostelu elokuvasta Wu jian dao / Infernal Affairs.